Okrasná zahrada

Zodpovězené dotazy týkající se péče o okrasné rostliny, keře a stromy. Jak pečovat o skalku či trávník?

Řez thují v zimě

Nepřihlášený uživatel - Marian Mareš

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, jaká je nejnižší teplota, při které v zimě můžu stříhat thuje. Myslím tím, jak silný mráz během řezu snesou. Děkuji, Marian
Odpověď:

Dobrý den, Thuja (zerav) patří ke skupině jehličnanů, u nichž je vhodné dodržovat správné načasování řezu, aby nedošlo k jejich poškození. Z Vašeho dotazu není patrné, jak velký zásah střihu plánujete. Pokud máte v úmyslu radikálnější zkrácení thuje, pak je skutečně nejlepší klidové období od podzimu až do poloviny zimy, kdy ustává ronění pryskyřice. Rozhodně je však vhodná déletrvající doba bez mrazů. Samozřejmostí by mělo být také ošetření řezných ran štěpařským voskem.

V případě, že by se mělo jednat o zmlazení mladého jehličnanu, doporučuje se pro dosažení nejlepších výsledků období v polovině jara, nejlépe v měsíci květnu. V době aktivního růstu však řez již neprovádíme. Zmlazování by mělo probíhat postupně, nikoliv najednou, aby měla dřevina po zásahu prostor pro zotavení – nejlépe celou vegetační sezonu.


Podobné příspěvky

  • Záchrana oleandru a řez

    Nepřihlášený uživatel - Jitka Smejkalová

    Otázka: Dobrý den, moc děkuji za předchozí odpověď. Pokusím se s oleandrem udělat maximum. Jen jsem se chtěla zeptat, jak ho mám seříznout. Uschlé jsou skoro všechny listy. Kde mám řezat. Obrazí i holé kmínky? Moc děkuji Jitka Smejkalová

    » zobrazit odpověď

  • Lusky na oleandru a pozdní řez

    Nepřihlášený uživatel - Libuše Teršová

    Otázka:
    Dobrý den, mám druhý rok oleandr, celé léto byl na zahradě (Neratovice) a po odkvětu se objevily lusky, které jsem ovšem neodstranila. Je možně toto učinit teď v lednu a je také možné provést řez - a v jakém rozsahu? Oleandr je cca 120 cm vysoký, rozvětvený, přezimuje na světle v chladnější místnosti - cca 10 stupňů, omezená zálivka. Děkuji za odpověď.

    » zobrazit odpověď

  • Cesmína kvete, ale neplodí

    Otázka:

    Před několika lety jsme si na zahradu vysadili cesmínu. Je už vysoká přes dva metry, každoročně kvete. Ale jsme zklamaní, že nemá červené plody. Děkujeme za případnou radu, Dvořákovi.

    » zobrazit odpověď

  • Záchrana nevzhledné levandule

    Otázka:

    Mám na zahrádce několik let starou levanduli lékařskou. Nevěnovala jsem jí delší čas větší pozornost. Postupem času se z ní stal nevzhledný keřík s množstvím holých - dřevnatých částí větví, které polehávají po zemi, ale na koncích stále rostou. Je možné ji nějak zachránit a nebo si mám raději pořídit novou rostlinu? Děkuji, Jiřina.

    » zobrazit odpověď