Okrasná zahrada

Zodpovězené dotazy týkající se péče o okrasné rostliny, keře a stromy. Jak pečovat o skalku či trávník?

Přesazení venkovního ibišku

Nepřihlášený uživatel - Miloslava Herdová

Otázka:

Máme asi pětiletý venkovní ibišek. Teď ho potřebujeme přesadit. Kdy je nejvhodnější doba k přesazení?

Odpověď:

Pojem "venkovní ibišek" může být v současné době poněkud zavádějící. Venku se totiž stále častěji pěstuje kromě ibišku syrského také ibišek bahenní (označovaný též jako americký či velkokvětý). Zatímco ibišek syrský je keř s dřevnatým kmenem a větvemi, ibišek bahenní je bylina, která na zimu zatahuje.

Pokud potřebujete přesadit ibišek syrský pěstovaný ve volné půdě, pak nejvhodnějším obdobím je podzim, případně počátek jara. Tyto ibišky raší poměrně pozdě, tj. ideální čas na přesazení je v době, než začne rašit.

Pro ibišky syrské je charakteristický poměrně mělký kořenový systém. I tak je potřeba při vyrývání postupovat opatrně a snažit se co nejméně kořeny narušit.

 



Podobné příspěvky

  • Nežádoucí výhonky u trubače

    Nepřihlášený uživatel - Jarka

    Otázka: Dobrý den, prosím, můžete mi poradit, jak se zbavit nežádoucích výhonků u trubače? Podrůstají téměř všude..děkuji.

    » zobrazit odpověď

  • Bobkovišeň jako lék?

    Nepřihlášený uživatel - Libuše Šramková

    Otázka:

    Když jsem byla letos v lázních, objevila jsem v parku pěkné ozdobné keře, které se krásně ve slunci leskly, měly takové dlouhé listy. Sousedka naproti ho má také, prý je to bobkovník višňový jeho bobule jsou jedovatý. Je to totéž jako bobkový list a dá se usušit? Bobkový list je prý zdravý na revma.

    » zobrazit odpověď

  • Cesmína kvete, ale neplodí

    Otázka:

    Před několika lety jsme si na zahradu vysadili cesmínu. Je už vysoká přes dva metry, každoročně kvete. Ale jsme zklamaní, že nemá červené plody. Děkujeme za případnou radu, Dvořákovi.

    » zobrazit odpověď

  • Záchrana nevzhledné levandule

    Otázka:

    Mám na zahrádce několik let starou levanduli lékařskou. Nevěnovala jsem jí delší čas větší pozornost. Postupem času se z ní stal nevzhledný keřík s množstvím holých - dřevnatých částí větví, které polehávají po zemi, ale na koncích stále rostou. Je možné ji nějak zachránit a nebo si mám raději pořídit novou rostlinu? Děkuji, Jiřina.

    » zobrazit odpověď