Ať už máte venkovní či vnitřní bazén, jeho teplota výrazně podléhá vlivu venkovního počasí. To můžete změnit, pokud bazén začnete vyhřívat. Zejména u venkovního bazénu tak výrazně prodloužíte koupací sezonu. A u vnitřního si zajistíte komfort.



K ohřevu můžete využít obnovitelné zdroje jako je solární energie formou fototermických nebo fotovoltaických panelů nebo tepelné čerpadlo . Fototermika je nejefektivnější přes den a v létě, v těchto časech však vyhřívání bazénu nedoporučujeme a často ani není potřeba. Ideálně bychom ho totiž měli spojit s noční filtrací. Proto doporučujeme tepelné čerpadlo, které není závislé na denní době a jeho provozní náklady jsou minimální. Pro další snížení nákladů je ideální kombinace s fotovoltaickým systémem.

Nevýhody ohřevu bazénu pomocí tepelného čerpadla hledáme jen obtížně. Jedná se především o jeho vyšší pořizovací náklady, které se však dají snížit využitím dotačních programů, pokud jej budete využívat také k topení a ohřevu vody.

Jak vybrat správné čerpadlo?

Jak jsme již řekli, důležitým faktorem je to, jestli máte vnitřní či venkovní bazén. Venkovní bazén, obzvláště ten nekrytý, bude mít v chladnějším a větrném počasí velké tepelné ztráty, které mohou přesahovat 1 kW na 1 m² hladiny. U dobře zakrytého venkovního bazénu se mohou výrazně přiblížit ztrátám bazénu vnitřního. V takovém případě počítejte se ztrátou 0,15 – 0,20 kW/m² hladiny bazénu. U vnitřního bazénu je dobré také započítat tepelnou ztrátu místnosti, ve které bazén je. Tu počítáme s přihlédnutím k teplotě, kterou zde chceme mít.

Jak jsme již psali, nejvhodnější je spojit noční filtraci s ohřevem. V takovém případě proto musí výkon výměníku tepelného čerpadla vzduch-voda odpovídat době potřebné k dohřevu bazénu za dobu filtrace, která běžně trvá 6 až 8 hodin denně. To může mít za následek, že při ohřevu bazénu, nebude moci tepelné čerpadlo splnit ostatní funkce jako je třeba vytápění nebo chlazení.

Využít můžete i tepelné čerpadlo země-voda. Zde bude ale platit jiný výpočet pro dimenzování čerpadla, protože takové čerpadlo musí vytápět dům a bazén najednou a je tak potřeba většího výkonu výměníku.

Obraťte se na odborníka

Každá domácnost má jiné potřeby, pro které se budou hodit jiná řešení. Doporučujeme proto, aby s vámi váš projektant prošel vaše požadavky a životní styl a podle toho navrhnul ideální řešení od kvalitního výrobce.