Zeleninová zahrada

Jak správně pečovat o zeleninu a bylinky od zasazení až po sklizeň?

Podzimní sklizeň rebarbory?

Nepřihlášený uživatel - Nadezda Vlachová

Otázka:

Máme i teď na začátku podzimu (září/říjen) krásnou rebarboru. Ale všude čtu, že sklizeň je pouze do konce června. Co se stane, když si z řapíků upečeme buchtu i teď na podzim? Eventuálně proč se nemůže ta rebarbora jíst na podzim a v létě?

Odpověď:

Většinu odrůd reveně (Rheum rhabarbarum) je vhodné konzumovat opravdu pouze začátkem sezony, tedy přibližně do sv. Jana (24. června). Později, v době, kdy rostlina přechází do květu, se v řapících výrazně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové (hrozí problémy s ledvinami).

Existuje však výjimka, stará anglická odrůda Glaskin´s Perpetual, kterou je možné konzumovat celou sezonu. U ní k nadměrnému zvýšení obsahu kyseliny šťavelové nedochází.

Dalším důvodem, proč není vhodné sklízet rebarboru celoročně je skutečnost, že rostlina potřebuje načerpat živiny pro další sezónu.

Proto, pokud nepěstujete výše zmíněnou odrůdu vhodnou k celoroční sklizni, a přesto máte rebarboru rádi, zvolte některý z vhodných způsobů jejího uchování. Více v článku Co s nadbytkem rebarbory?

Související odkazy:
Co s nadbytkem rebarbory?


Podobné příspěvky



Používáme cookies za účelem personalizace webu, reklamy a zlepšení našich služeb. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím. Více informací OK