Diskuze na téma: Konzumace naklíčených brambor

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 31.1. 2016 00:00
Je možné konzumovat brambory, které začaly klíčit?

Autor: Jana , Vloženo: 04.2. 2016 15:42
Klíčky brambor obsahují vyšší koncentrace jedovatého solaninu. Nejvyšší koncentrace solaninu bývá ve hlízách v klíčcích, ve slupce a kolem oček.
Brambory s klíčky o délce do 1 cm můžete po důkladném oloupání a vykrájení oček použít. Naopak silně naklíčené brambory s delšími výhony už do kuchyně nepatří.
Obsah solaninu se liší u jednotlivých odrůd i částí rostliny. Obvykle se pohybuje v rozmezí 0,002 až 0,01 %. Nezralé nebo staré vyklíčené brambory však mohou obsahovat až 0,06 %. Toxická dávka solaninu je pro člověka 0,3 g, tedy asi půl kg brambor s vysokým obsahem solaninu (0,6 %).
Ideální je, pokud se daří klíčení předcházet vhodným skladováním. Brambory uchováváme v temnu, suchu a chladu. Teplota skladování by neměla klesnout pod 2 °C, neboť pod touto teplotou brambory začínají sládnout.

Používáme cookies za účelem personalizace webu, reklamy a zlepšení našich služeb. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím. Více informací OK