Diskuze na téma: Roubování

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Zahradník amatér , Vloženo: 20.10. 2014 13:46
Dobrý den,

neúspěšně jsem se pokoušel naroubovat na strom další odrůdu, nedaří se. Poradili byste mi nějaký snadný postup? Kdy je nejvhodnější doba?

Autor: Redakce , Vloženo: 21.10. 2014 08:24
Váš dotaz je velmi obecný. Aby bylo možné poskytnout konkrétnější radu, uveďte, prosím, na jaký druh stromu (jabloň, hrušeň, třešeň...) jste rouboval, popřípadě v jakém měsíci.
Autor: Zahradník amatér , Vloženo: 24.10. 2014 18:05
Zkoušel jsem jabloně...
Autor: Tom , Vloženo: 22.10. 2014 11:13
Nejsnažší je roubování za kůru. S úspěchem lze roubovat na jaře, kdy se kůra dá snadno odloupnout od dřeva a strom má dost mízy.

Po odloupnutí kůry zasuneme hladce seříznutý roub tak, aby se dotýkal co největší plochou a ovážeme páskou na roubování.

Důležité je správně uchovat rouby - odříznout ze stromu již na podzim a poté dát do tmy a chladu do sklepa.
Autor: Zahradník amatér , Vloženo: 24.10. 2014 18:07
Děkuji za návod. A jaké je přibližně optimální období pro podzimní odříznutí roubů a jarní roubování?
Autor: Redakce , Vloženo: 30.10. 2014 08:41
Rouby je třeba odebírat v období vegetačního klidu, klidně až v lednu nebo únoru, ne však za velkých mrazů. Rouby odebírejte z plodné části koruny (z vnější strany nebo vrcholu), dobře vyvinuté a vyzrálé. Rouby (v délce 10 – 15 cm) odebírejte z jednoletých výhonů. Nevhodné je odebírat rouby z tzv. vlků.
Do doby roubování uchovejte rouby v chladném a vlhkém prostředí. Můžete je skladovat ve vlhkém písku ve sklepě nebo zabalené do folie v chladničce. Někdo zapichuje rouby venku do země. Pro takové uchování je třeba zvolit místo, kde teploty příliš nekolísají, např. severní stranu stromu či budovy.
Nejvhodnější čas pro roubování jabloní je od počátku rašení až do počátku květu. Obvykle to bývá od konce března a v průběhu dubna. Nejlépe je však sledovat aktuální stav stromů.
Autor: Zahradník amatér , Vloženo: 03.11. 2014 17:34
Moc děkuji za upřesnění.

Používáme cookies za účelem personalizace webu, reklamy a zlepšení našich služeb. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím. Více informací OK