Základ plánu zahrady – bezchybné měření

nejprve musíme zahradu změřitVíce než složité pomůcky na jeho tvorbu potřebujete trpělivost a pečlivost. Rady jak zahradu nejlépe změřit a nač určitě nezapomenout, najdete v článku Jak získat plán zahrady Nezastíráme v něm, že zahradní plánování není snadná činnost a pokud vážně uvažujete o větším budování zahrady, doporučujeme zvážit spolupráci se zkušenými odborníky – zahradními architekty. Nic vám však nebrání vzít tužku a papír a plán zahrady nakreslit sami.



Jak vtěsnat zahradu na papír?

Pro kreslení zahradního plánu nepotřebujeme žádné složité nástroje. Bohatě si vystačíme s tužkou, pravítkem, kružítkem, barvičkami a dostatečně velkým papírem. Měření z terénu (terénní plán) teď potřebujeme dostat na papír, to znamená, že vytvoříme plán v určitém měřítku.

Volba měřítka

Měřítko je poměr, který nám udává, kolikrát jsou na plánu či mapě zmenšeny skutečné vzdálenosti. Plán v příliš malém měřítku se bude nejen obtížně rýsovat, ale také špatně číst. Jakmile se pro určité měřítko rozhodneme, snadno spočítáme potřebnou velikost papíru.

Nejčastější měřítka pro zahradní plány:

  • 1:20 - 1 cm na papíře = 20 cm ve skutečnosti (vhodné pro plánování menších architektonických prvků, např. jezírka, dlažby nebo skupiny rostlin)
  • 1:50 - 1 cm na papíře = 50 cm ve skutečnosti (vhodné např. pro osázení trvalkových záhonů)
  • 1:100 - 1 cm na papíře = 100 cm ve skutečnosti (toto měřítko se používá nejčastěji pro středně velké zahrady a nejsnadněji se s ním pracuje)
  • 1:200 - 1 cm na papíře = 200 cm ve skutečnosti
  • 1:500 - 1 cm na papíře = 500 cm ve skutečnosti (pro plánování pozemků nad 1 500 m2)

Pro nákres celé zahrady se nejčastěji používá měřítko 1:100 nebo 1:200. Pokud potřebujeme rozkreslit nějakou část zahrady detailně, pak je vhodnější použít menší měřítko (1:50 či 1:20). Další možností je rozdělení zahrady na menší úseky a jejich zakreslení. V případě potřeby pak plán celé zahrady snadno poskládáme z dílčích výkresů.

poměrové měřítko nám usnadní práci

Poměrové měřítko pro zahradní plán

základem je přesné měřeníJednoduchý plánek můžeme nakreslit skutečně se základním kancelářským vybavením. Velmi dobře nám pro zakreslování měřítka 1:100 poslouží čtverečkový nebo milimetrový papír.

Pokud se chystáme na náročnější plánování, můžeme využít poměrové měřítko. Nejsnáze seženeme trojboké (stojí kolem 170 Kč). Dražší variantu představují pravítka s vějířovitým uspořádáním.

V nabídce bývají tři typy poměrových měřítek o délce 30 cm. Každé z nich má 6 různých stupnic nejčastěji používaných v daném oboru. Pro plánování zahrady nejvíce využijeme plastové trojboké měřítko označené jako stavební. To nám umožní pracovat v poměrech 1:20, 1:25, 1:50, 1:100, 1:200, 1:500. Naopak bychom si měli dát pozor, abychom si nepořídili měřítko strojní (2:1, 1:1, 1:2, 1:25, 1:5, 1:15) či geodetické (1:1000, 1:2000, 1:5000, 1:720, 1:1440, 1:2880).

Práce ve vrstvách ušetří čas

Pokud kreslíme plán již stávající zahrady, začneme zanesením pevně daných objektů (oplocení pozemku, stavby, cesty, inženýrské sítě) na základní papír (klidně třeba velký balicí). Výhodné je pro další použití vytvořit záložní kopii. Tím si ušetříme čas s opakovaným kreslením základního výkresu.

Dál je výhodné pracovat ve vrstvách. To znamená, že navrhované objekty či výsadbu zakreslíme na průhledný papír, pod který položíme základní plán. Průhledný papír seženeme v kancelářských potřebách pod označením snímací papír, pauzovací papír (pauzák), transparentní kopírovací papír či tracing paper.