gerbera v květináči jako zajímavý dárekObří sedmikráska z Barbertonu

V jihovýchodní Africe, odkud gerbery pocházejí, roste tato květina s atraktivními květy jako trsnatá trvalka. Jakousi pramátí současných okázalých kříženců (hybridů), která stála na počátku kulturního pěstování, je Gerbera jamesonii. Gerbera připomíná mnohonásobně zvětšený květ sedmikrásky (daisy). Pro tuto podobnost získala přezdívku Barberton daisy či Transvaal daisy. Rod Gerbera tvoří asi 30 druhů. Kromě Afriky rostou také na Madagaskaru, v tropické Asii a Jižní Americe.



Od konce 19. století, kdy se rostlina poprvé objevila v Evropě, se díky atraktivním křížencům dostala na přední příčky trhu s květinami. Díky paletě pestrých, velkých květů si drží pátou příčku v pořadí nejpoužívanějších řezaných květin na světě! Více se pěstuje už jen růží, karafiátů, chryzantém a tulipánů.

Gerbery vynikají velkými pravidelnými květy v sytých pastelových barvách. V nabídce jsou rostliny kvetoucí bíle, ale také v mnoha odstínech žluté, oranžové, červené nebo růžové. Nejčastěji mívají žlutý střed (terč), velmi atraktivně vypadají květy s tmavým terčem.

gerbery na okně

Základ úspěchu pěstování gerber: kvalitní rostlina

Od konce zimy můžeme gerbery koupit také jako tzv. hrnkové květiny, tedy v květináči. Prodávají se již nakvetlé. Postupně rozkvétají po dobu 4 – 6 týdnů. Na rozdíl od řezaných rostlin, které vynikají až 60 cm dlouhými stonky, jsou gerbery určené pro pěstování v bytech kompaktnější – dosahují výšky kolem 30 cm.

Gerbery patří k rostlinám, které milují světlo i přímé slunce. Aby nám v bytě gerbera vydržela co nejdéle, měli bychom respektovat její nároky. Jedním z hlavních klíčů úspěchu je nákup kvalitní rostliny. Pokud si můžeme vybrat, volíme rostliny z českých pěstíren. Mají pevné, sytě vybarvené listy a díky tradičnímu způsobu pěstování jsou mnohem odolnější. Naopak nedostatečně vyzrálé a málo otužilé rostliny jsou náchylnější na choroby a škůdce.

paleta barev květů gerber je pestrá

Gerbera, milovnice slunce

Gerbery patří k pokojovým rostlinám s vyššími nároky na pěstitele. Z neznalosti jejich potřeb končí jejich pobyt v domácnostech často zbytečně brzy.

  • zálivka - substrát nikdy nenecháme zcela vyschnout. Zaléváme měkkou vodou pokojové teploty vždy do podmisky (tzv. podmokem). Zálivka by měla být pouze mírná. Pokud nemáme dešťovou vodu, použijeme převařenou a dobře odstátou.
  • hnojení – od března do října 1x týdně hnojivem pro kvetoucí rostliny.
  • teplota - v létě je pro rostlinu optimální teplota 20 °C, v zimě jí stačí teploty v rozmezí 15 – 18 °C
  • zemina – výživná, dobře propustná (směs rašeliny a hrubšího písku). Zeminu bychom měli před použitím propařit. Na dno květináče dáme drenáž (např. kamínky, štěrk, keramzit, hliněné střepy).
  • letnění - gerbery mají rády nejen dostatek světla, ale také čerstvý vzduch. Přes léto je můžeme pěstovat v dobře větraném skleníku, na balkonu či terase. Pobyt venku rostlinám velmi prospívá – získají pevnější a kompaktnější listy. Takto pěstované rostliny jsou odolnější proti chorobám a škůdcům.
  • opakované kvetení – pro založení květů potřebují gerbery zimování na světlém stanovišti při teplotách kolem 10 °C. Počátkem roku (lednu, únoru) rostlinám snížíme teplotu na 5 °C. Přibližně za 4 týdny ji opět zvýšíme na 10 °C.
  • škůdci a choroby - molice, mšice a svilušky. Výskyt škůdců kontrolujeme průběžně, nejčastěji se vyskytují na spodní straně listů. Květy mohou ničit také třásněnky. Pozor bychom také měli dávat na houbová onemocnění (např. plíseň šedá) či padlí.