Kdy se šetření nemusí vyplatit

Výdaje za zahradní nářadí tvoří nemalou část zahradního rozpočtu. A nejméně jedny nůžky potřebuje každý, kdo se stará i o malý kousek pozemku. Výběr nůžek určuje charakter vaší zahrady - důležitou roli hrají nejen druhy, ale také množství pěstovaných rostlin.



U levnějších modelů nemůžete počítat s dlouhou životností. Každá porucha po záruční době většinou znamená jejich konec. Naopak výrobci dražších typů nabízejí v případě potřeby možnost výměny jednotlivých dílů.

Které zahradní nůžky jsou ty pravé?

jednoruční zahradní nůžky využijeme nejvíceNež půjdete nakupovat nůžky, zvažte na co všechno je v zahradě potřebujete. Tedy nejen zda na živý plot, ovocný sad nebo okrasnou zahradu, ale také, jaké průměry větví potřebujete stříhat nejčastěji. Zohlednit byste při výběru měli také osobu, která bude pracovat s nůžkami nejčastěji. Příliš velké a těžké nebo naopak příliš malé nůžky mohou výrazně snížit efektivitu vaší práce.

K řezu je důležité používat vhodné nářadí, tedy dostatečně ostré nůžky. Jen takovými nástroji můžeme docílit čistý řez. Tupé nářadí může rostlině způsobit ránu, která bude náchylná k infekci. V horším případě může vést až k odumření rostliny.

Co je dobré vědět před nákupem nůžek

Ideální je, pokud si před nákupem pročtete nabídky různých výrobců a srovnáte výhody jednotlivých typů nůžek. Webové stránky často nabízejí možnost porovnání vybraných výrobků. Na webech výrobců zas nejsnáze objevíte podrobné informace včetně novinek, kontaktů na solidní prodejce a doporučené ceny.

Zajímat byste se měli také o to, jaký se poskytuje servis, jak je to s broušením a zda existuje možnost dokoupit náhradní díly. Samozřejmostí by měly být návody k obsluze v češtině. Bonusem bývá prodloužená záruční lhůta, která většinou signalizuje solidnost výrobce.

Slevu můžete získat nejen v sezónních předprodejích či výprodejích, ale tak při nákupu setu nůžek.

Při porovnávání modelů si všímejte

  • dvouruční nůžky zvládnou i silnější větvemateriálu ostří
  • materiálu rukojetí (kovové rukojeti chladí)
  • ovládání bezpečnostního uzávěru, který má držet čelisti nůžek v uzavřené poloze, uzávěr by měl jít ovládat jednou rukou a neměl by se sám od sebe snadno otvírat
  • ergonomie (nejlépe zjistíte, když si zkusíte v ruce různé typy nůžek a vyberete ten, který vám vyhovuje nejlépe), někteří výrobci nabízejí modely, které snižují zatížení zápěstí při střihu, např. naklopením střižné hlavy o 30 o či otočnou rukojetí
  • dostupnosti modelů pro leváky (pokud je potřebujete)
  • váhy - práce s příliš těžkými nůžkami může být pro ruce namáhavá. U dvouručních nůžek je vhodné zkusit, jak se snimi bude pracovat ve výšce - tj. s rukama nad hlavou či nataženýmašikmo vzhůru.

maximální průměr střihaného materiálu – nůžky nekupujte "nadoraz". Průměr větví, které běžně stříháte, by měl být uprostřed uváděného maximálního rozsahu. Pokud budete potřebovat ustřihnout silnější větev, nůžky to zvládnou, ale jinak by pro vás práce s takovými nůžkami byla zbytečně namáhá.

velikost nůžek – někteří výrobci vyrábějí různě veliké rukojeti. Můžete vybírat až ze 3 velikostí nůžek (S, M, L) - podle velikosti dlaně.

Nejčastěji používané nůžky v zahradě

  • jednoruční zahradní nůžky – jednočepelové (kovadlinka, jednostřižné), dvoučepelové (dvoubřité, dvoustřižné). Některé jsou opatřeny ráčnovým mechanismem, který usnadňuje střih silnějších  větví. Maximální průměr střihaného materiálu (větví) 12 – 26 mm, záleží na výrobci a typu nůžek. Vybírat můžeme mezi tradičními výrobci hobby nářadí (např. Fiskars, Gardena, Wolf-Garten). Pokud se však práci v zahradě věnujete více, pak se poohlédněte i mezi značkami, které používají pro svou práci profesionálové (např. Bahco, Felco, Berger, Stocker).
  • dvouruční nůžky s převodem (oboustranný, pákový, zubový) – všímejte si délky ostří nůžek a jejich váhy. Maximální průměr střihaného materiálu (čerstvých větví) 30 – 50 mm (dle typu nůžek a výrobce). Dlouhé rukojeti zvyšují pákový efekt, a právě to ulehčuje řez tlustých větví. Navíc těmito nůžkami snadněji dosáhneme i na hůře dostupné drobnější větévky ve vyšších výškách.
  • teleskopické zahradní nůžky – jsou určené pro stříhání stromů. Umožňují nám stříhat větve ze země bez použití žebříku. Univerzální nůžky dosáhnou až do výšky 4 m, teleskopické až do výšky 6 m. Lze je také využít ke střihu vysokých keřů. Výhodou je skutečnost, že střihací hlavu těchto nůžek zahradní nůžky jednoručnímůžeme podle potřeby natáčet. Mechanismus je ovládán lanky, která vedou vně či uvnitř rukojeti. Vnitřní vedení je výhodnější - lanka se nezachycují větve.

Aby vám nůžky sloužily co nejlépe a nejdéle, je třeba o ně vhodně pečovat. Více v článku Jak nejlépe pečovat o zahradní nůžky.