moderní materiály dokáží světlo dobře rozptýlit

Stínění zvažujeme už při výběru skleníku

Mnoho starostí se stíněním ušetříme volbou vhodných skleníkových výplní. Výrobci moderních skleníků nabízejí materiály, které světlo dobře rozptýlí: 



  • skleníkové sklo (např. Helios, GlassFort HOBBY)
  • plastové desky z polykarbonátu nebo polymetylakrylátu. V deskách jsou komory (dutiny), které rovnoměrně rozptýlí světlo a tepelně izolují lépe než sklo.
  • dvouvrstvá nafukovací fólie

Čím stínit starší skleníky

Stínění je zvlášť důležité u menších skleníků či fóliáků, kde je v době veder problém snížit teplotu pouze ventilací. Na snížení teploty se lépe hodí stínění venkovní části skleníku. Pro rostliny je vhodnější, pokud je přistíníme jen v době, kdy jsou vystaveny silnému slunečnímu záření a vysokým teplotám. Zvlášť, pokud jsou starší skleníky osazené čirým sklem, je nebezpečí spálení rostlin poměrně vysoké.

Pokud máme možnost reagovat na aktuální vývoj počasí (skleník máme poblíž svého bydliště), pak můžeme ke stínění využít některý z tradičních přírodních materiálů, které se dávají na skleník zvenčí (rákosové, bambusové či jiné rohože).

stínovky se vyrábějí v různých barváchRuční obsluhu většinou vyžadují také venkovní rolety či vnitřní žaluzie. Naopak stínící sítě (stínovky) z rašlového úpletu nebo polyuretanu se využívají spíše uvnitř skleníků. Na trhu je řada výrobků s různou intenzitu zastínění (85, 90 i 95%).

Mezi zahrádkáři jsou oblíbené i nátěry (vápnem, blátem, hustším škrobem na prádlo) či nástřiky speciálními přípravky. K takovým patří Amarit, vodou ředitelná modrá stínící barva na skleníky. Zaschlý nátěr odolává dešti, lze jej však mechanicky odstranit (např. kartáčem a teplou vodou).

Při aplikaci je třeba dodržovat bezpečnostní opatření doporučená výrobcem. Barva obsahuje hydroxid vápenatý, který může způsobit vážné poškození očí. Navíc tento produkt může mít nepříznivé účinky na vodní organismy a celkově na vodní prostředí. Mezi podomácku vyráběné směsi patřila křídová suspenze. Připravovala se z plavené křídy, klihu a dvojchromanu draselného. Vzhledem k tomu, že chrom patří mezi rizikové složky životního prostředí, není její využití k tomuto účelu vhodné.

K ekologicky nezávadným přípravkům, které jsou určeny k nástřikům skleníkových krytin, patří ReduSol. Aplikovat jej můžeme na sklo, akrylát, polykarbonát i plastové folie. V závislosti na koncentraci přípravku můžeme dosáhnout stínícího účinku až 80%.

Jestliže pěstujeme ve skleníku rostliny, které potřebují více světla, ale chceme je účinně ochránit před vysokými teplotami, můžeme použít nátěr ReduHeat. Tento výrobek obsahuje speciální pigmenty, které mají schopnost přenášet fotosynteticky aktivní záření (FAR) a zároveň zvýšit odraz tepelného záření (NIR). Prostupnost světla přes ReduHeat je ve srovnání s ReduSol při stejné teplotě vyšší asi o 25%. K odstranění postřiku (zpravidla na konci sezóny), je potřeba použít přípravek ReduClean.

Stačí pro stínění skleníku zapřáhnout přírodu?

zapomenout nesmíme ani na správné větráníŘadu starostí se stíněním a snižováním teploty ve skleníku si ušetříme, pokud budeme respektovat přírodní procesy. Někdy pomohou zdánlivé maličkosti:

  • přirozený stín - před nejexponovanější část skleníku vysadíme vhodné rostliny 
  • vhodné rozmístění rostlin ve skleníku - citlivější rostliny ve skleníku vysazujeme tak, aby byly přirozeně chráněny vzrůstnějšími a odolnějšími druhy. 
  • pravidelná zalivka - teplota listů je řízena hlavně pohybem vody přes rostliny. Pohyb vody ven z povrchu listů (transpirace) má na listy chladicí účinek. Proto jsou rostliny, které nejsou dostatečně zavlažované, více ohrožené, než rostliny s dostatečně vlhkými kořeny. 
  • větrání - dalším důležitým faktorem, který má také chladicí efekt, je pohyb vzduchu.