Hlávkový salát
Hlávkový salát je pro skleník jako dělaný. Semena můžete zasít kdykoliv v roce a přesadit je, jakmile budou mít první sadu pravých listů. Než je však přesadíte do zahrady, nechte je několik týdnů růst. Salát můžete ve skleníku pěstovat po celý rok a sbírat můžete listy nebo celou hlávku.



Cibule

Cibule je asi nejvariabilnější plodina, která zvládne i nižší teploty. Je ideální pro pěstování na začátku jara, na podzim nebo přezimování ve skleníku. Hodí se do všech typů skleníků – lze ji pěstovat v nádobách, na vyvýšených záhonech i v zemi uvnitř pochozího skleníku nebo vysokého tunelu.

Rajčata

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších skleníkových plodin. K růstu vyžadují hodně slunečního světla a tepla, proto je pro ně skleník ideálním prostředím. Rajčata můžete pěstovat v květináčích nebo v půdě a k úspěšnému růstu budou potřebovat dostatek slunečního svitu a vody.

Papriky

Papriky jsou další oblíbenou skleníkovou plodinou. Sluneční světlo a teplo jsou pro jejich růst zásadní, proto se jim tak daří i ve skleníku. Ať už preferujete klasické papriky, kapie nebo třeba chilli papričky, péče o ně je s pomocí skleníku jednoduchá.

Okurky

Snad každý někdy ujídal babičce okurky ze skleníku. Teplé prostředí a dostatek světla a vody pomáhají jejich rychlému růstu. Lze je pěstovat také v květináčích. Salátové okurky, nakládačky a citronové okurky jsou nejčastějšími možnostmi pro pěstování.

Listová zelenina

Listová zelenina jako špenát nebo kapusta se náramně hodí pro pěstování ve skleníku. Tyto plodiny jsou teplomilné a světlomilné, takže pokud jim zajistíte ještě dostatek vody, vyrostou vám skoro doslova před očima.

Jahody

Jahodám se ve skleníku také daří, protože vyžadují spoustu tepla a světla. Stačí je pravidelně zalévat a za několik týdnů už si budete moct udělat marmeládu.

Melouny

Ač možná netradiční, i meloun se dá ve skleníku snadno vypěstovat. Vodní melouny, melouny cantaloupe i další typy melounů se při dostatku vody, tepla a světla vyklubou na svět.

Závěrem lze říci, že pěstování ovoce a zeleniny ve skleníku je skvělý způsob, jak produkovat vysoce kvalitní úrodu po celý rok. Při správném plánování a péči vám může skleník nabídnout opravdu širokou paletu ovoce a zeleniny. Než však začnete s výsadbou, nezapomeňte zkontrolovat prostor, půdu, teplotu a zdroje vody. Šťastné pěstování!