Diskuze na téma: Záchrana oleandru

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 13.2. 2017 00:00
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné ještě zachránit velký oleandr v nádobě, který jsem bohužel musela nechat venku na terase. Květináč byl obalen bublinkovou fólií a rostlina textilním potahem. Bohužel se zdá, že jsou listy uschlé, buď mrazem nebo nedostatečnou zálivkou. Zalévala jsem tak jednou za tři týdny. Mohu se pokusit oleandr ještě nějak zachránit nebo ho mám vyhodit? Moc děkuji za odpověď Jitka Smejkalová

Autor: Jitka Smejkalová , Vloženo: 14.2. 2017 12:32
Dobrý den, oleandr je rostlina, která nemá ráda dlouhodobé mrazy. Ideální je jeho zazimování při teplotě kolem 5°C. Krátkodobě zvládne i mírný mráz lehce pod nulou, dlouhodobé mrazivé období oleandru však škodí. Podrobněji jsme se zabývali touto tematikou v článku Jak nejlépe zazimovat oelandr.
Jitko, Vaše rostlina byla v průběhu zimy pravděpodobně vystavena větším mrazům, přesto se můžete o její záchranu ještě pokusit - některé odrůdy oleandru jsou vůči mrazům odolnější. Doporučujeme zajistit rostlině pomalé a mírné zvyšování tepelných podmínek, aby nedošlo k náhlému tepelnému šoku v případě rychlého nástupu jara. V předjaří, po odeznění mrazů,  můžete provést seříznutí uschlých a poškozených částí (oleandr po řezu většinou dobře obráží) a přihnojit rostlinu kapalným hnojivem. Přejeme hodně úspěchů.