Diskuze na téma: Kadeřavost broskvoní

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 31.5. 2016 00:00
Přes dvojnásobné postřikly zjara Kuprikolem vždy dochází ke kadeřavosti listů u všech mých odrůd broskvoní. Na plodnost a úrodu to viditelný negativní vliv ale nemá. Je vhodné z hlediska pěstebního kadeřavé listy průběžně otrhávat, jak to činím?

Autor: Petr , Vloženo: 01.6. 2016 08:31
Kadeřavost broskvoní způsobuje houba palcatka broskvoňová (Taphrina deformans), která přezimuje na pupenech ve formě naklíčených spor. Vliv na úrodu (plodnost i kvalitu plodů) může mít choroba v příštích letech. Působením kadeřavosti dochází k oslabení stromů. Napadené stromy jsou náchylnější k poškození mrazy.
Vhodnější než otrhávání kadeřavých listů je odstřižení napadených letorostů a jejich bezpečná likvidace (spálení). Neuvádíte, zda jste stříkal již na podzim (po opadu listů). Houba způsobující kadeřavost broskvoně přezimuje na větvích stromu a začíná růst i v zimě pokud denní teplota překročí 10 - 15 °C.
Postřikové přípravky je vhodné střídat. Samozřejmostí by mělo být použití vhodného smáčedla tak, aby postřik opravdu důkladně ulpěl na letorostech, důležitá je také volba vhodného termínu pro postřik.
Někdy bývá kadeřavost způsobená houbami zaměňována s kadeřavostí způsobenou savým hmyzem (mšicemi). Dobrým vodítkem (kromě přítomnosti mšic) může být skutečnost, že u kadeřavosti je čepel listu viditelně ztlustlá a na její spodní straně je bělavý poprašek – nálet houby.