Diskuze na téma: Zimování borůvek na balkoně

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 09.11. 2015 00:00
Poradíte mi, jak zazimovat kanadskou borůvku, kterou pěstuji na balkoně? Nikde jsem se to nedočetla.

Autor: Pája , Vloženo: 09.11. 2015 16:52
Borůvky kanadské (Vaccinium corymbosum), někdy též prodávané jako zahradní, hroznovité, chocholičnaté nebo velkoplodé, potřebují pro správné přezimování nejméně dva měsíce teplot, kdy teploty klesnou pod 6 oC. Ideálním řešením je, pokud můžete květináč s borůvkou zapustit do půdy. Pak budete mít méně starostí se zimní péčí.
Druhy kanadských borůvek, které se u nás prodávají, jsou vybrané tak, aby dobře snášely naše zimy. Obecně však balkony pro pěstování borůvek ideální místo nepředstavují. Především proto, že borůvky vyžadují vyšší vlhkost vzduchu.
Zapomínat nesmíte také na to, že borůvky nesmí vyschnout. Je tedy velmi důležité sledovat vlhkost substrátu a v případě potřeby borůvky zalévat i v zimě. Před větrem ochráníte borůvky vhodným umístěním. Vysychání substrátu můžete snížit ochranou z chvojí.
Samozřejmostí pro pěstování borůvek na balkoně by měla být dostatečně velká nádoba s kvalitním substrátem (rašelina smíchaná s pískem). Rostliny 5 let staré potřebují nádobu o objemu nejméně 45 litrů.Neuvádíte, v jaké oblasti borůvky pěstujete, ani jakým směrem máte balkon orientovaný. S ohledem na tyto skutečnosti je dobré ještě před zimou nádobu, v které borůvku pěstujete, chránit vhodným izolačním materiálem. Dobře poslouží jak materiály přírodního původu (juta, chvojí, sláma), tak průmyslově vyráběné hmoty (bublinková fólie, polystyren).