Diskuze na téma: Napadené listy bylinek

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Kamila , Vloženo: 29.7. 2015 09:15
Dobrý den,

na balkoně pěstuji v květináčích bylinky (hlavně bazalka, oregano) vyseté ze semínek. Konečně se mi začalo dařit a měla jsem ukázkové velké listy bazalky a nyní něco napadlo listy. Jsou v nich díry. Můžete mi poradit čím to je?

Autor: Redakce , Vloženo: 30.7. 2015 17:32
Nějaký charakteristický škůdce, který by "okusoval" listy bazalky, nám není znám. Bez dopadení "pachatele" i přesnějšího popisu okusu je to obtížné. V této době by to mohlo být způsobeno housenkami můry kovolesklec gama Autographa gamma, která využívá až 100 hostitelských rostlin (klade na spodní stranu listů).
Dalším možným původcem žíru může být škvor. Přes den bývá špatně k zastižení, škodí spíše v noci. Jak ho případně objevit a přestěhovat popisujeme v článku Škvor - škůdce nebo pomocník? http://www.zahrada-centrum.cz/clanky/nahled/83-skvor-skudce-nebo-pomocnik. Požerky na rostlinách často způsobují i plži, ale ti by snad na balkoně být neměli.
Držíme palce a pokus se vám škůdce podaří dopátrat, budeme rádi, dáte-li vědět. Určitě zkuste navečer důkladně prohlédnout spodní stranu listů.