Diskuze na téma: Řez kanadských borůvek

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 15.3. 2016 00:00
Na zahradě pěstujeme 12 let zahradní borůvky, ale málo rostou a plodí. Je potřeba je prořezávat? Pokud ano, poraďte, kdy je takový zásah nejvhodnější a jak moc je ostříhat.

Autor: Jitka , Vloženo: 15.3. 2016 09:16
Na zahradách se nejčastěji pěstují borůvky chocholičnaté (Vaccinium corymbosum), známé jako borůvka velkoplodá či kanadská. Borůvka nasazuje květy na jednoletých výhoncích, které vyrůstají z dvouletého dřeva. Nejvhodnější termín pro řez borůvkových keřů je časné jaro. Slabě rostoucí odrůdy potřebují silnější, tedy hlubší řez, než silněji rostoucí odrůdy. V 6 – 7 roce po výsadbě by každý keřík měl mít 7 – 12 výhonků různého stáří, ale žádný z nich by neměl být starší než čtyřletý.
Při řezu nejprve odstraňte všechny poškozené části rostliny (polámané, namrzlé či napadené škůdci). Pak odstřihněte staré převislé odplozené části větví, ale i slabé výhonky, které keř příliš zahušťují. Na keři by měly zůstat ty nejkvalitnější vzpřímeně rostoucí výhony.
Borůvka chocholičnatá má tvrdé dřevo. Netvoří zával (kalus) a tudíž nedokáže zacelit rány. Proto při řezu používejte opravdu ostré nástroje a neřežte na větevní kroužek jako např. při řezu jabloní. U borůvek je vhodné ponechat patku.