Diskuze na téma: Předivka zhoubná

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 05.5. 2014 00:00
Naši zahradu opakovaně napadla předivka zhoubná. Letos mám pocit, že trochu expanduje a blíží se k habrům. Jsou i tyto stromy v ohrožení? Vím, že nejvíce je zaměřena na kalinu, brslen, třešeň. Teď je fáze, kdy se larvy začínají v pavučinách kuklit, což mi přijde jako optimální čas k nějakému zásahu. Poradíte nám nějaký efektivní postup na zásah?

Autor: Michal Novák , Vloženo: 14.5. 2014 17:08
Předivka zhoubná (Yponomeuta evonymella) vyhledává pro své kuklení nejčastěji střemchu obecnou, jeřáb nebo krušinu. Ojediněle napadá i ovocné stromy. Při masovém přemnožení, které je mimo jiné podmíněno příznivým počasím, dochází v některých místech i k holožírům. Stromy obvykle znovu obrazí konce léta a neuhynou. Část housenek redukují ptáci. Předivky údajně nenapadají v dalších letech stejné rostliny.
Rostlinolékaři se v případě předivky zhoubné přiklání k nezasahování chemickými prostředky, ačkoli jí napadená místa díky množství pavučin vypadají přímo apokalypticky. Nejčastěji radí hnízda obalená pavučinou posbírat a odvézt na skládku či spálit. Případný zásah postřikem je vhodný při prvním výskytu housenek, např. postřikem mospilan.
Předivek existuje více druhů, specializovaných na různé rostliny. Největší problémy způsobuje právě předivka zhoubná. O tom, že by předivky napadaly také habry jsme žádné informace nezjistili.