Diskuze na téma: Cesmína kvete, ale neplodí

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 04.6. 2013 00:00
Před několika lety jsme si na zahradu vysadili cesmínu. Je už vysoká přes dva metry, každoročně kvete. Ale jsme zklamaní, že nemá červené plody. Děkujeme za případnou radu, Dvořákovi.

Autor: Josef , Vloženo: 24.7. 2013 22:49
Problém spočívá nejspíš v tom, že cesmína (Ilex) patří mezi dvoudomé rostliny. Ty pro úspěšný vývoj semen potřebují sousedství samčí a samičí rostliny. Proto je vhodné se při nákupu cesmíny zajímat nejen o název konkrétního druhu, ale také o to, zda je to rostlina samčí nebo samičí (přímo z názvu to nemusí být vždy patrné). Existují také samosprašné odrůdy. K těm už nic dalšího vysazovat nemusíte a měly by plodit.
Autor: Zdeněk , Vloženo: 09.5. 2019 11:04
Mám stejný problém s cesmínou, kvete, ale nemá plody. Další rostlinu bych dokoupil, ale jak poznám, zda mám nyní rostlinu samčí nebo samičí ?
Autor: Alena , Vloženo: 11.5. 2019 15:26
Rozezná se to docela těžko, protože oboje květy obsahují části toho druhého pohlaví. Samčí květy by měly mít asi tolik tyčinek jako je počet kališních a korunních lístečků. Samičí mají vevnitř patrný srostlý vrchní semeník, který vevnitř ukrývá vajíčka. U samčích květů je semeník sice také, ale není tak viditelný.