Diskuze na téma: Likvidace škůdců

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Karel Kváča , Vloženo: 02.4. 2014 11:51
Dobrý den, na mé zahradě se ve větším množství vyskytují červi. Jsou kolem 3 cm dlouzí, černí, 2 až 3 mm tlustí, mají tvrdý článkovitý povrch a mnoho noh. Nepodařilo se mi zjistit druh ani jejich likvidaci. Prosím poraďte.

Autor: Jiřina , Vloženo: 02.4. 2014 21:58
Z toho popisu mne nic nenapadá. Ale možná by při pátrání pomohlo zjistit kde se nejvíce vyskytují. Poblíž nějaké rostliny? A jsou vůbec patrné nějaké škody? Ne každý živý tvor, který se v zahradě objeví musí být nutně škůdce.
Autor: Michal Procházka, Vloženo: 02.4. 2014 22:07
Podle popisu jsem si skoro jistý, že jde o mnohonožky, blízké příbuzné stonožkám. Na rozdíl od nich mají tělo na průřezu kruhovité, odtud ten dojem červa.
Podle mě se převážně živí tlejícím materiálem, v takovém případě Vám spíš pomáhají hnojit zahradu.
Rozhodně bych nepřistupoval k ŽÁDNÉMU způsobu HUBENÍ!
Autor: Anežka Záhorová, Vloženo: 17.11. 2014 03:44
Dobry den četla jsem vaše příspěvky a je mě na zvracení.Před 2 roky jsem se přestěhovala ,super záhrada mě moc baví je to moje taková léčebna(terapie)Byla jsem ráda že se s rodiných problému dostávam bez cizí pomoci.Byla jsem po psychycke stránce na dně. Tak záhrada byla to nej nej co mě těšelo .Nepočítala jsem z potížema co jsou již 2 týdny u mě před vchodem ,leze to po baráku a na dvorku jich zašlapují i o 2h v noci,je jich snad tisíce ks,hnusmé odporné MNOHONOŽKY.Prosím o pomoc.Každá rada dobrá .Likvidace se nedaří, již jsem nalila kolem domku savo ,súla jiné a nic nezabíra.Bydlív v Tovačově je možné že se to tak množí.Máte někdo radu ?Moc děkuji za kažkou utěchu,ale do baráku to nechcíííí,pomoccccc.To se raději odstěhuji(ale kde)?Děkuji Anežka
Autor: Redakce , Vloženo: 17.11. 2014 10:12
Z toho co píšete se s velkou pravděpodobností jedná o mnohonožku Cylindroiulus caeruleocinctus, která u nás není původní. Šíří se hlavně v teplejších částech republiky, dorůstá délky 32 - 37 mm. Rozšířila se k nám ze Západní Evropy v polovině minulého století. K šíření došlo jak lodní dopravou, tak při obchodu s rostlinami. Protože tento druh u nás nemá dostatečné množství nepřátel, dochází k jeho přemnožení. Doporučujeme se na radu obrátit na deratizační službu v místě vašeho bydliště, jistě budou mít zkušenosti, jak je možné proti přemnoženým mnohonožkám bojovat. A co se týče stěhování, pak by to musela být chladnější oblast. Držíme palce v boji s nepříjemným vetřelcem a budeme rádi, pokud dáte vědět, jestli se podařilo najít nějaké vhodné řešení. Každopádně doporučujeme z blízkosti domu odstranit vše, kde by se mohly mnohonožky úspěšně zdržovat a množit.