Diskuze na téma: Napadení buxusu

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Monika , Vloženo: 22.8. 2016 13:05
Máme napadené 2m keře buxusu pravděpodobně Zavíječem. Potřebovala bych poradit, jestli se z poškození dostanou a nebo je máme vyřezat. Kam bych mohla poslat fotky k odhadnutí rozsahu škody?

Autor: Redakce , Vloženo: 22.8. 2016 13:26
Fotografii poškození můžete přidat nejlépe sem, do diskuse.

To, jak budou keře na napadení reagovat závisí nejen na stupni napadení, ale také na jejich vitalitě a další péči o ně.

Zkuste se podívat do diskuse pod článkem Housenky zavíječe likvidují buxusy http://www.zahrada-centrum.cz/clanky/nahled/610-housenky-zavijece-likviduji-buxusy Je tam v několika případech (především od čtenářů z jižní Moravy) popsáno, jak reagovaly napadené keře v dalším roce.
Autor: Monika , Vloženo: 22.8. 2016 14:58
Dá se keř ještě s tímto poškozením zachánit?
Autor: Pavla , Vloženo: 24.8. 2016 15:52
Buxus na snímcích vypadá, že opravdu dostal hodně zabrat. Největší nebezpečí asi je, aby se na něm nezakuklily další zavíječi.

Já, naštěstí, zjistila napadení včas, podařilo se mi hodně housenek posbírat a teď už zas keřík pěkně obráží.

Pokud budete chtít zkusit (a budete mít trpělivost se nějakou dobu dívat na nevzhledný keř), zda a jak buxus přežije, určitě mu asi věnujte větší péči (zálivku) a zkuste jej co nejvíce očistit (prudkým proudem vody) od nečistot způsobených housenkami a zbytky listí.

V diskusi u článku o zavíječi několik čtenářů zmiňuje, že loňské napadení jejich buxus přežil. Další otázkou však je, jak se bude rozšíření zavíječe zimostrázového vyvíjet v dalších letech. Pokud by keř napadly všechny dvě až tři generace housenek, aby by po nějaké době tak jako tak uschl.