Ibišek syrský versus čínský

Některé názvy rostlin působí poněkud zmatek. Ibišek syrský i čínský totiž pocházejí z jižní Asie. Syrské ibišky (Hibiscus syriacus) někdy označujeme jako venkovní, abychom zdůraznili, že mohou v našich podmínkách přežít venku i zimu (jejich listy v zimním období opadávají). Oproti tomu ibiškům čínským (Hibiscus rosa–sinensis) někdy říkáme pokojové. Po větší část roku je musíme mít v bytě či zimní zahradě, pouze v nejteplejším období roku mohou být venku (tento druh má listy zelené celoročně). V průběhu letnění nesmíme ibišky čínské vystavit ostrému slunečnímu žáru.



Vhodné stanoviště pro ibišek

ibišek syrský, detail květuPokud ibišku syrskému nabídnete chráněnou část zahrady s dostatkem slunečních paprsků, vykouzlí pro vás denně desítky nových květů. Nejkrásnější bývá po ránu, kdy se otvírají nové květy. Je to pastva nejen pro oči, ale pro množství hmyzu, kterému vévodí především čmeláci. K večeru postupně květy uvadají, aby další den uvolnily místo na slunci dalším. Ale bát se nemusíte, poupat má každý ibišek opravdu velkou zásobu. Svými nádhernými květy vás bude těšit od července až do října.

Ibišky jsou oblíbeným solitérem, ale využít je můžete ve skupině i pro zpestření živého plotu. Zvlášť pěkně vypadají nižší živé ploty lemující předzahrádky. Zajímavě působí ibišky také ve smíšeném živém plotu, kde už v letních měsících mají všechny ostatní dřeviny kvetení dávno za sebou.

Který ibišek je ten pravý?

To už se musíte rozhodnout sami. Záleží na tom, jaký barevný akcent bude slušet právě vaší zahradě. Nabídka začíná jednobarevnými bílými květy a pokračuje přes růžovou a červenou k fialové. Zatímco některé kultivary jsou pouze jednobarevné, jiné na vás mrkají více či méně výrazným barevným okem, od kterého se do stran rozbíhají paprsky. Pak je ještě třeba zvážit, zda toužíte po květu jednoduchém, poloplném nebo plnokvětém.

A abychom byli úplní, je třeba zmínit také pestrolistý kultivar ’Purpureus Variegatus’. Tento ibišek vás nebude těšit květy, ale nápadně panašovanými listy. Při okrajích jsou bohatě a nepravidelně zdobené krémově bílou barvou a uvnitř hráškově zelené. Poupata mají tmavě fialovou barvu a nikdy se nerozevřou v plný květ.

ibišek syrský, bílý s vínovým středem

Ibišky nové generace

Za ibišky nové generace bývají označovány odrůdy ze skupiny Chiffon, které vyšlechtil Dr. Roderick Woods z Anglie. Ačkoli svými ibišky okouzlil botanický svět, světové uznání získal Woods nejprve jako fyziolog, vědec a výzkumník na univerzitě v Cambridge. Ibišky ze skupiny Chiffon vynikají velkými květy (v průměru 7-9 cm), které působí křehkým, nadýchaným dojmem. Svým tvarem připomínají květy pivoněk, růží či sasanek. Ve skutečnosti je to však pouze jednoduchý květ s mnoha zakrnělými okvětními plátky ve středu.