Předem si připravíme etikety s názvy jednotlivých druhů i odstínů jiřinek, abychom si v dalším roce vše usnadnili a měli dobrý přehled. Odkvetlé stonky v průběhu října zkrátíme ve výšce asi 10-15 cm nad zemí, s přibývajícím chladem stonky postupně změknou a hlízy budou připraveny k zimnímu odpočinku.



Před zimou vyrýváme hlízy jiřin

Při vyrývání hlíz postupujeme opatrně, nejprve obryjeme každou rostlinu zvlášť ze všech čtyř stran. Hlízu uvolníme za pomoci rycích vidlí, nadlehčujeme a pomalu zvedáme i s balem, abychom ji nepoškodili. Uvolněnou zeminu setřeseme a zastřihneme ještě kousek stonku, tím omezíme možnost proniknutí případné povrchové hniloby do hlízy. Pak očištěné hlízy ponecháme na chvíli v obrácené poloze, tedy stonkem dolů. Vyteče z nich pár kapek tekutiny a hlízy snadněji oschnou. Můžeme je nechat osychat i několik dní, ale raději je už přemístíme do prostor, kde budou chráněny v případě poklesu nočních teplot pod bod mrazu.

Skladování hlíz přes zimu

Dobře oschlé hlízy jiřin uskladňujeme v tmavé suché místnosti, v čistých nejlépe dřevěných bedýnkách nebo jen na deskách, při teplotách kolem 5°C a s přístupem vzduchu. Do bedýnek je ukládáme odděleně podle odrůd a barev, ke každému druhu přiřadíme předem připravený příslušný štítek s označením. Při nedostatku místa je možné umístit hlízy i ve více vrstvách nad sebou, ale v takovém případě se doporučuje prosypat jednotlivá patra rašelinou, aby se předešlo vzniku hniloby. Rašelina pomáhá i proti vysychání hlíz.

Miniaturní jiřinky, pěstované ze semen, se mohou skladovat také v zavěšené poloze, ve svázaných foliových pytlích.

Přezimování jiřin v přírodě

Jestliže nemáte k dispozici suchý sklep, ani žádnou vhodnou místnost k přezimování, nebojte se sáhnout po starém osvědčeném přírodním způsobu. Spočívá ve vyhloubení dostatečně prostorné jámy (prohlubeň o rozměrech asi 50x50 cm), na dno položíme dřevěné desky a vysteleme je slámou. Vyschlé hlízy na ně pečlivě vyrovnáme a zakryjeme opět dostatečnou vrstvou slámy. Nakonec vše zakryjeme další deskou a zahrneme vykopanou zeminou. Když pak ještě od takto po domácku vybudovaného krechtu vytvoříme menší odvodňovací kanálky s mírným spádem, ve vzdálenosti asi 20 cm, máme vše zajištěno a jiřinky bez obav přečkají až do jara.

Tip pro inspiraci: dříve, než odkvetou poslední rostliny, vyberte několik pěkných stonků s květy a odstřihněte. Hodí se pro usušení nebo do vazeb pro různé dekorativní výzdoby.

podzimní kytice s vloženými květy jiřin