Na první pohled se může zdát, že péče o jiřiny je poněkud náročná. Opak je však pravdou. Jestliže jsme jiřiny vysadili správným postupem, tedy vybrali jsme vhodné místo pro vysazení a zvolili správné načasování pro jejich výsadbu, více než polovinu úspěchu máme již za sebou. Ostatní péče se již dá označit za běžnou rutinu.



Jak pěstovat jiřiny

  • V průběhu vegetace věnujeme pozornost především dostatečné zálivce, občas provzdušňujeme půdu mělkým kypřením a v období růstu odstraňujeme plevel, nejlépe mechanickým způsobem. Během léta rostliny několikrát přihnojíme. V tomto ohledu jsou jiřiny náročnější - nedostatek živin se může výrazně odrazit v množství květů. Nedoporučuje se jednostranné hnojení dusíkem, aby se nadměrně netvořily listy, raději zvolíme tekuté hnojivo pro kvetoucí rostliny. Nebo levnější variantu v podobě přírodních zdrojů. Na venkově nebývá problém sehnat od sousedů či známých slepičí trus, z něhož lze zkvašením zhotovit výbornou zálivku. Před samotným použitím je však potřeba kvas naředit v poměru asi 1:10 a teprve takto zředěným roztokem jiřiny přihnojit. Přibližně od poloviny srpna rostliny již nehnojíme, aby hlízy stačily vyzrát pro zimování.
pestrobarevné květy jiřin jsou odměnou za správnou péči
  • Vysoké a středně vysoké odrůdy během růstu zajistíme proti případnému zlomení. Vytvoříme opěrný systém a vážeme rostliny k předem připraveným zatlučeným kolíkům. K tomu účelu se dobře hodí dřevěné nebo bambusové tyčky. 
  • Průběžně rostliny kontrolujeme, zda je nenapadli škůdci či nějaká houbová choroba, zjevná především na listech. Z živočišných škůdců byste se mohli setkat s háďátkem kopretinovým, které rádo napadá, kromě jiřinek, listy i dalších okrasných rostlin, například begonií, aster nebo kamzičníků. Postižené listy jsou skvrnité a následně i proděravělé. Když se háďátko objeví, je potřeba rychle zasáhnout a zlikvidovat celou rostlinu spolu s ulpívající půdou, aby se zabránilo dalšímu šíření škůdce, případně využít chemické postřiky. Kromě háďátka se někdy mohou vyskytnout i svilušky, ale pokud dodržujeme správný postup při zimování hlíz a rostliny během vegetace občas prohlížíme, nestává se často, že by jiřinky příliš trpěly chorobami či škůdci.

Co je to Dagla?

Jak narůstala obliba pestrobarevných jiřinek, vznikaly postupem času nové odrůdy. Dnes je známo více než 5 000 druhů odrůd a kdybyste se chtěli pěstování této letničky věnovat důkladněji, je možné navázat spolupráci s Daglou, společností pěstitelů jiřinek, fuchsií a mečíků.

Dagla je součástí Českého zahrádkářského svazu a již řadu let sdružuje pěstitele jiřinek a cibulnatých a hlíznatých květin. Členové organizace se zabývají vyhodnocováním nově vyšlechtěných odrůd, pořádají výstavy u nás i v zahraničí, a krom toho vydávají i mnoho tematicky zaměřených publikací.