Oproti běžným záhonům se také méně zaplevelují. Dalším příjemnou vlastností vysokých záhonů je, že se snáze obdělávají, protože není nutné se k nim ohýbat. 



Vysoký záhon a jeho vrstvy

Spodní vrstvu vysokého záhonu tvoří tzv. plnivo. Obvykle se jako plnivo používají různé větvičky a kusy dřeva, na něž se pak dále vrství další hrubší rostlinné zbytky. Tato vrstva by měla dosahovat maximálně do poloviny výšky záhonu. Pak následuje hrubý kompost a na závěr jemnější kompost s vrstvou zahradního substrátu. V takto navrstveném záhonu se z organických zbytků postupně uvolňuje teplo i živiny, které jsou blahodárné pro růst vegetace. V prvních letech se tu bude výborně dařit plodové zelenině (rajčata, okurky…). Později bude vhodnější přejít k pěstování zeleniny kořenové, listové či okrasných rostlin a bylinek.

Životnost vysokého záhonu

Objem tradičního vysokého záhonu se v průběhu jednoho roku sníží o 10 až 15 cm.  Svrchní vrstvu je tak potřeba pravidelně doplňovat. Po 5 až 7 letech ale bývá nutné vyměnit celý obsah včetně plniva na dně, nebo založit záhon nový. Životnost vysokého záhonu lze ale značně prodloužit, použijeme-li místo plniva z větví keramzit. Je to  čistě přírodní, zdravotně nezávadný a ekologický granulát, který na trhu najdete pro názvem Liapor.

Při použití Liaporu  není výměna plniva záhonu nutná. Keramické kuličky Liaporu se totiž netlejí, ani se jinak působením času, vody či klimatických vlivů nemění. Spodní vrstva záhonu tak zůstává stálá a stačí obnovovat jen svrchní vrstvy zahradní zeminou a prosévaným kompostem. 

Další výhody při použití Liaporu ve vysokých záhonech:

  • stabilní vůči hrabošům a dalším hlodavcům - žádné škody
  • dobrá zásobárna vody - nižší potřeba zálivky 
  • provzdušnění výplně záhonu
  • odolnost a trvanlivost - nižší pracnost a náklady na údržbu
  • akumulace tepla - teplejší mikroklima 
  • větší výnos díky delší životnosti


Pro použití ve vysokých záhonech doporučujeme použít kamenivo Liapor frakce 8/16 mm.

 

Další výhody pří pěstování rostlin

Keramické kamenivo má ale mnohem širší možnosti využití při pěstování rostlin v zahradách i v domácnostech. Pro další zahradnické a dekorační účely se používá převážně ve formě nazvané Liaflor.  

  • Je to výborná drenážní vrstva.
  • Ideální hydroponický substrát.
  • Jako svrchní vrstva substrátu zabraňuje prorůstání plevele a vysychání zeminy.
  • V drcené formě slouží k provzdušnění substrátů.

 

Keramické kamenivo Liapor a Liaflor zakoupíte v obchodní síti Liapor, nebo on-line na obchod.liapor.cz.