z oddenku zázvoru vyroste nová rostlina

Zázvor pěstujeme z oddenků, nikoli ze semen

Zázvor obecný (Zingiber oficinale), někdy uváděný také jako lékařský či pravý, se nemnoží semeny, ale oddenky. Stačí tedy koupit zázvor, který se běžně prodává v prodejnách ovoce a zeleniny. Ideální je čerstvý, neseschlý a nepoškozený oddenek s dobře patrnými vegetačními pupeny, které mohou být i narašené.



kud je zázvor příliš seschlý, namočte jej před výsadbou přes noc do vody. Větší oddenek můžete opatrně rozdělit (rozříznout) na více dílů. Ideální, aby na každé části byly aspoň dva vegetační pupeny. Oddenky pak celé zahrnete malou vrstvou zeminy tak, aby pupeny směřovaly vzhůru.

Zázvor u nás pěstujeme jako přenosnou rostlinu v květináči. Ideální čas pro začátek pěstování je konec zimy / začátek jara. Tedy čas, kdy v tropech panuje pozdní období sucha a začíná období dešťů. Ale začít můžete kdykoli objevíte nějaký pěkně narašený oddenek. Zpočátku postačí nádoba o průměru 20 cm. V případě potřeby rostlinu později přesadíte do větší nádoby. Zázvor potřebuje dostatečně výživnou, ale zároveň dobře propustnou hlinito - písčitou zeminu. Od jara do podzimu jej můžete umístit na místo chráněné před větrem v zahradě či terase. Osvědčilo se také pěstování ve skleníku či v zimní zahradě.

Pěstování zázvoru vyžaduje trpělivost

Pěstování zázvoru není nic pro nedočkavce. Přibližně tři týdny to vypadá, že se neděje vůbec nic. Jakmile však z půdy vyrazí první výhonek, objevují se poměrně rychle další a další listy. Brzy pak následují i další výhonky. Postupně olistěné výhonky dosáhnou výšky kolem 70 cm.
Aby byl výsledek vašeho snažení korunován úspěchem – tedy oddenky, které budete moci konzumovat – musíte zázvoru popřát nejen dostatek tepla a vláhy, ale také rozptýleného světa a výživu.

porost zázvoru obecného v ideálního podmínkách

Kdy zázvor sklízet?

zázvor obecný se těší velké oblibě syrový i sušenýProtože jsou oddenky schované pod zemí, hůře se zjišťuje, kdy je vhodný čas sklizně. Při pěstování v domácích podmínkách počítejte s první sklizní přibližně 9 měsíců po výsadbě oddenku. Signálem obvykle bývá žloutnutí a zasychání listů, tedy čas, kdy rostlina přechází do vegetačního klidu.

Takhle popsal věhlasný Mathioli rostlinu a její sklízení v zemích, kde má vhodné podmínky, ve svém Herbáři neboli bylináři:
"Někteří se domnívají, že zázvor je kořen pepře, čemuž však tak není, jak praví Dioscorides, nýbrž zázvor jest zvláštní rostlina, která se z většího dílu nalézá v zemi arabské, zvané Troglodytica, a též v Indii, odkudž se její kořen dostává do Benátek a odtud i k nám. Obyvatelé těchto zemí užívají listí zeleného nebo čerstvého zázvoru v pokrmech i v lécích stejným způsobem, jako my routy. Toto listí jest podobné sítí, obnovuje se a mládne dvakrát i třikrát do roka; není v těch krajinách obyčejnější byliny. Kořen má uzlovaný a hrbolatý, který se vykopává, když na něm počne vadnouti listí. Kořen netkví v zemi hlouběji přes 2 pídě. Při vykopávání nechává se v důlku jeden hrbolek kořene a přikryje se zemí jako zárodek budoucího kmene, čili semeno na kořen pro příští rok."