Kustovnice: sladší než šípek, kyselejší než rozinky

goji - sušené plody kustovniceKustovnice čínská (Lycium chinense) se nabízí v řadě vyšlechtěných velkoplodých kultivarů (např. Anny, Sweet Lifeberry). Plody jsou vejcovité bobule, která jsou ve zralosti šarlatově červené. Podobají se menším šípkům, sušené jsou někdy označovány jako červené rozinky. Ve srovnání se šípky jsou plody kustovnice sladší. Na rozdíl od rozinek jsou kyselejší.



Kustovnice u nás většinou kvete později na jaře a v létě (červen, červenec), plody dozrávají obvykle v září až říjnu. Pokud chceme kustovnici pěstovat nejen jako okrasnou rostlinu, ale také sklízet plody, musíme zvolit ranou odrůdu. Zrání napomůže také výsadba na slunečné místo. Červené plody se sklízí v plné zralosti postupnou probírkou jeden až dva měsíce. Plody kustovnice, známé jako goji, můžeme konzumovat přímo. Oblíbené je také jejich přidávání do čajů, polévek, salátů, moučníků či dalších pokrmů. Doporučená denní dávka je 6 - 30 gramů suchých plodů.

Pozor na invazní kustovnici

květy kustovnice nejsou příliš nápadnéKustovnice cizí (Lycium barbarum) je opadavý keř původem z jihovýchodní Evropy a Malé Asie. U nás roste především v teplejších oblastech. Nejstarší zmínka o ní na našem území pochází z roku 1785. Pěstovala se hlavně jako okrasný keř.

V současnosti ji najdeme na neudržovaných suchých svazích, náspech, rumištích, podél zdí, na hrázích, kolem silnic a železničních tratí. Během několika let vytvoří kustovnice neprostupnou houštinu, která potlačí ostatní vegetaci. Kustovnice se velmi obtížně hubí a proto je z hlediska ochrany naší přírody velmi nebezpečný druh.

Zmatení jmen kustovnice

V našich končinách můžeme nejčastěji potkat tři druhy kustovnice. Zatímco kustovnice evropská má bílé nebo růžové květy, ostatní dvě (tedy kustovnice čínská a cizí) mají květy červenofialové. V rozlišování druhých dvou zmíněných kustovnic panuje množství protichůdných názorů i mezi odborníky. Někteří se přiklánějí k existenci dvou různých druhů, jiní spíše k tomu, že kustovnice čínská je kultivarem kustovnice cizí.