Kryptomerie japonská původně pochází z dalekého Japonska a Číny. V těchto zemích je přitom schopná dosáhnout výšky až 45 metrů. V našich končinách se jedná o údaj poloviční. I tak se ovšem hodí spíše do větších zahrad, které dokáže patřičně ozvláštnit jako okrasný strom.



Charakteristika kryptomerie japonskéKryptomerie japonská

Odrůda Kryptomerie nesoucí označení Elegans Viridis patří mezi pomalu rostoucí stromy. Pyšnit se navíc může svým kuželovitým tvarem. Na rozdíl od původního druhu zůstává tento typ i v zimě krásně zelený.  Šišky jsou kulaté, jednotlivé šupiny přitom mají zahnuté ostny. V neposlední řadě si můžeme povšimnout i vzhledu větvičky. Je dlouhá, poměrně měkká a její konce přepadají.

Nároky kryptomerie japonské

Co se nároků tohoto stromu týče, vyžaduje trvale vlhké půdy. Skvěle se mu tak bude dařit poblíž vodních ploch či potoků. Ke svému životu dále potřebuje slunné nebo polostinné chráněné stanoviště.

V zimním období musíme dbát zvýšené ostražitosti. Vyplatí se na tyto měsíce kořenový systém ochránit před promrzáním. Kryptomerii rovněž nijak nesvědčí teploty nižší než -20 stupňů Celsia. Při takovém počasí je lepší ji zakrýt geotextilií.

Vhodné umístění kryptomerie japonské

Kryptomerie nejlépe vynikne v zahradách inspirovaných exotickou Asií, a to především díky elegantnímu tvaru větví a jehličí.  Skvělým dojmem bude působit v blízkosti potoků či jezírek. Podsázet ji můžete vřesy a vřesovci. Pokud si ji zakoupíte ve tvarování jako bonsaj, vynikne i v nádobě v atriích.

Pamatujte, že se jedná o stálezelený strom, který vás neopustí ani v období chladných zimních měsíců. Právě tato vlastnost z něj dělá ideálního člena vaší zahrady.

Pro více informací navštivte web www.okrasne-stromy.cz.