Houbomilka česneková (Suillia univittata) je přibližně 8 mm velký dvoukřídlý hmyz podobný mouše masařce. Nápadná je svým pomalým letem. Přezimuje jako dospělec v různých úkrytech. Na území bývalého Československa byla jako škůdce poprvé pozorována v roce 1962 na východním Slovensku. Do roku 1989 byly škodlivé výskyty hlášeny pouze z Moravy. Od 90. let minulého století se spolu s rozšířením pěstebních ploch česneku rozšířil tento škůdce i do dalších oblastí republiky.



Jak škodí houbomilka česneková?

jedině zdravý porost umožní vypěstovat kvalitní česnekListy rostlin napadených houbomilkou se kroutí, žloutnou a odumírají. Žloutnutí začíná od nejmladších listů. Rostliny, u kterých larvy houbomilky poškodí vegetační vrchol, hynou. U oslabených rostlin může následně dojít k napadení bakteriózami a houbovými chorobami. V důsledku oslabení pak celé rostliny odumírají.

Méně poškozené rostliny poskytují menší a méně kvalitní cibule. V některých oblastech dokáže houbomilka zlikvidovat až 10% výsadby česneku, napadá také pór a cibuli.

Kdy likvidovat houbomilku

Během prvních teplejších dní na přelomu února a března klade samice vajíčka na vzcházející rostliny. Napadeny mohou být i rostliny, které ještě nevzešly. Larvy vnikají do vnitřní části rostlin a vyžírají je. Na každou rostlinu naklade houbomilka jednu larvu. Kladení probíhá do konce dubna. Houbomilky se kuklí v půdě, v blízkosti napadených rostlin. Nejvíce jim  vyhovuje deštivé a teplé počasí.

Poškození není zpočátku nápadné (v dubnu). V květnu se poškození projevuje žloutnutím a pokřivením středního (nejmladšího) listu. Škůdce má jednu generace ročně, nová generace dospělců se líhne v květnu a červnu. Na konci vegetačního období přelétají houbomilky k přezimování na porosty zimního česneku nebo nesklizeného póru.

Pomůže i nepřímý boj

  • česnek ochrání i jarní výsadbahoubomilka česneková není dobrý letec. Proto česnek pěstujeme co nejdále od loňských ploch česneku
  • zbytky rostlin po sklizni důkladně odstraňujeme, zvláště pokud byly rostliny napadeny. 
  • proti houbomilce pomůže včasné a důkladné zakrytí záhonů bílou netkanou textilií. Přístup k rostlinám samičkám zamezíme, když okraje textilie pečlivě přihrneme zeminou.
  • V oblastech s nadměrným výskytem houbomilky se osvědčilo pěstování jarních odrůd česneku. Ty houbomilka nenapadá – výsadbu můžeme načasovat až po skončení náletu dospělců.

Chemická ochrana proti houbomilce

Ošetření insekticidním postřikem bychom v zeleninových zahradách měli nechávat pouze jako krajní variantu. Postřik je třeba provést preventivně, při prvním jarním oteplení. A to bez ohledu na to, zda už česnek vzchází nebo ne. Tedy obvykle koncem února či počátkem března. Ke stanovení optimálního počasí pomůže sledovat jeho aktuální vývoj.

Vhodný čas nastává když po dobu 4 dnů vystoupí teploty na 10°C. Postřik se má po 14 dnech zopakovat. Používat můžeme pouze schválené přípravky (např. Karate se Zeon technologií 5 CS) a to vždy v souladu s návodem. V době, kdy se na porostu česneku objeví příznaky napadení houbomilkou už je na použití postřiku pozdě.