K výstavě vás po chodníku dovede svěží současná mozaika vytvořená právě pro příležitost konání této výstavy. A pak už se můžete ponořit do historie výzdob sestavených z drobných kostek z různých materiálů upevňovaných do měkké omítky.



Obdivovat můžete původní gotické zlaté tessery z málo známé středověké mozaiky Madony z polského Malborku, která byla během druhé světové války rozstřílena na drobné kousky. Poutavý je také barokní portrét knížete J. V. Lichtenštejna vytvořený z desetitisíců komponentů mikromozaiky. V kontrastu s tím zaujmou domovní znamení ze Železného Brodu.

autorka výstavy u jedné za mozaik"Mozaika vydává pixely… Je jedinečná tím, že ji můžeme vnímat v detailu stejně jako v monumentálním celku. Tato výstava provází, analyzuje i provokuje… Ostatně technika mozaiky je provokativním uměním," zdůrazňuje výjimečnost tématu autorka výstavy Magdalena Kracík Štorkánová.

Autorka výstavy se nezabývá jen teorií mozaiky, ale v terénu se snaží o záchranu monumentálních děl vytvořených touto technikou. V poslední době se podílela na restaurování mozaik v baptisteriu sv. Jana ve Florencii, snímala mozaiku Slunce z hotelu Praha během probíhající demolice, pomohla uchovat mozaiku v plaveckém areálu Klíše v Ústí nad Labem. Spoluautorkou výstavy je Jana Fořtová Torňošová, která pracuje v roztockém muzeu jako konzervátorka skla a keramiky.

A kdo ví, třeba vás výstava v Roztokách osloví natolik, že začnete hledat cestu, jak dostat mozaiku do své zahrady.

Místo konání: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, Velká výstavní síň

Kontakt: www.muzeum-roztoky.cz

Termín: 20. 11. 2015 – 1. 5. 2016, středa – neděle: 10 – 18 hodin