Citrusy patří k rostlinám, u kterých se hojně využívají téměř všechny části. Plody, šťáva a oplodí (kůra) mají hlavní využití v jídlech a nápojích. Z oplodí se vyrábějí éterické oleje, které dávají vůni kosmetickým přípravkům. Olej ze semen se přidává do mýdel. Olej se získává také z květů, listů a mladých výhonků.



Pro využití v kuchyni i kosmetice se doporučuje kůra z bio pomerančů, tedy takových, které nebyly ošetřeny chemickými postřiky. Pro následující výrobky však můžete použít kůru jakýchkoli citrusových plodů. Dokonce platí, čím rozmanitější plody budete mít, tím pestřejší budou vaše výtvory. Sytě žlutou představují především dobře zralé citrony, oranžovou dodají pomeranče či mandarinky a zelenou získáte především z limetek či ne zcela vybarvených citronů. Zajímavé odstíny (od žluté přes oranžovou) nabízí grapefruity. Jak nejlépe sušit plátky citrusových plodů se dočtete v článku Jak sušit citrony a pomeranče

Vánoční řetězy z proužků citrusové kůry

spirálky vytvoříte z proužků kůryStačí, když si připravíte několik milimetrů silné proužky z citrusové kůry, pevnou nit a větší jehlu. Citrusovou kůru zbavte nadbytečné bílé části. Pak už spirálovitě stáčejte jednotlivá kolečka, podobně jak je to patrné na fotografii. Čím delší pruh kůry, tím větší bude kolečko. Dál už vše závisí na našem záměru a fantazii.

Na pevnou nit můžete navlékat buď pouze spirálky z pomerančové kůry, nebo je můžete střídat se spirálkami z citronu či limetek a tak získat barevně pestrý řetěz. Řetěz můžete doplňovat průběžně vždy, když budete mít k dispozici čerstvou kůru.

Pro zpestření můžete navlékat mezi spirálky nastříhaná stébla slámy nebo třeba rozinky či jeřabiny. Třepení slámy předejdete, pokud ji před stříháním namočíte nejméně na půl hodiny do teplé vody. Zajímavě vypadá také střídání citrusové kůry s kořením (např. hřebíčkem, novým kořením). Aby bylo možné koření navlékat, namočte jej ve vodě nejlépe přes noc.

Z vykrajované kůry vykouzlíte řetězy i dekorace

dekorace z pomerančové kůry a sušené plátkyZ citrusové kůry můžete snadno vystřihovat, vyřezávat či vysekávat menší obrázky. Velmi dobře vám na získání stejně tvarovaných prvků poslouží vykrajovátka (vykrajovačky) na cukroví. Zvlášť se hodí drobnější, ale jednoduché tvary, např. hvězda, kolečko, kytička, stromek, zvoneček, kometa, hříbek, rybička, měsíc.

Při vykrajování vám nejlépe poslouží kůra z co největších citrusových plodů. Asi největší plochu kůry získáte z grapefruitů. Opatrně vydlabejte dužinu a rozprostřete co nejvíce do plochy. Pak už zvolte požadovaný tvar a z kůry jej vykrojte či vystřihněte. Vykrajování není tak snadné, jako když pracujeme s těstem na cukroví. 

Někdo používá ke snadnějšímu proražení citrusové kůry dřevěnou paličku. Neméně dobře vám poslouží obyčejná dřevěná vařečka. Stačí, když ji položíte přes formičku a rukou zatlačíte na vzniklou plochu.

Získané obrázky můžete navlékat na pevnou nit také jako řetěz nebo je můžete za pomoci tavné lepicí pistole využít také jako součást vánočních dekorací. Pro nalepování je vhodnější nechat tvary uschnout. Přizdobit s nimi můžete adventní věnec, ale třeba i zabalené dárky či jmenovky.