Co znamená baby leaf?

mladé listy salátu můžeme pěstovat na okně či balkonuBaby leaf je označení pro mladé listy, které nemá ustálenou českou podobu. Nejčastěji se překládá jako mladé listy. Není to tedy, jak se občas někteří mylně domnívají, název konkrétní odrůdy salátu, ale označení způsobu pěstování zeleniny.



Pro sklizeň baby leaf můžeme vysévat nejen salát, ale třeba špenát, mangold či šruchu. Hlavní výhodou je, že zatímco vypěstování klasických hlávek salátu trvá 80 – 110 dní, baby leaf salát můžeme sklízet již za 30 – 45 dní od vysetí.

Kdy vysévat baby leaf

Od března do podzimu můžeme vysévat na uvolněná místa na záhonech i ve skleníku. Sklizeň urychlíme, pokud výsev pokryjeme netkanou bílou textilií. Řádky salátu můžeme zařadit do smíšené kultury. Střídat je můžeme s řádky některé pomalu rostoucí zeleniny, například mrkve nebo petržele.

V zimních měsících můžeme pro tento způsob pěstování využít samozavlažovací truhlíky, které umístíme v dostatečně teplém prostředí. Sklizňové období prodloužíme postupnými výsevy, nejlépe v deseti až čtrnáctidenních intervalech.

různé druhy mladých salátů

Vyséváme baby leaf

Využít můžeme zbylá semena jakékoliv odrůdy salátu, nejlépe raného. Pokud vysejeme směs odrůd, získáme úrodu pestrou jak co se barev týče (zelené, červené listy), tak i s ohledem na strukturu listů (hladké, zvlněné nebo kudrnaté).

Pro výsev v prosinci a lednu jsou nejvhodnější některé z odrůd salátu pro rychlení, například Neferin, Cézaros, Citrin, Smaragd S, Červánek.  Koupit můžeme směs semen salátů, která je přímo pro tento způsob pěstování určena: Salát na balkón - Baby leaf.

Jak pěstovat baby leaf

Semena pro tento způsob pěstování vyséváme do řádků vzdálených 8 cm, nejvhodnější je zemina přímo určená k výsevům.

můžeme provést i velmi hustý výsev do sponu 1 x 1 cm, hloubka výsevu by měla být 0,5 cm

na jeden metr řádku vysejeme 1 gram osiva, tj. 100 – 200 semen na metr řádku. Klíčení nastává obvykle po 6 – 14 dnech.

optimální teplota pro klíčení salátu je 5 – 15 oC, naopak teploty nad 25 oC klíčení salátu neprospívají. Truhlíky postavíme na světlé místo s teplotou 10-18 oC

po vzejití udržujeme optimální vlhkost substrátu – pozor dáváme na přemokření, při kterém by docházelo k uhnívání listů, dáváme však pozor, aby nedošlo k přeschnutí

Sklizeň baby leaf

  • jednotlivé listy využijeme při dekoraci jídelVzešlé rostliny nejednotíme, ale rovnou sklízíme, když dosáhnou výšky kolem 10 cm. 
  • V závislosti na intenzitě světla a teplotě se první sklizně dočkáme za 4 – 8 týdnů.
  • Rostliny protrháváme, nebo můžeme postupně otrhávat jednotlivé vnější listy.
  • Pokud toužíme získat v nejkratší době co nejvíce mladých listů, seřezáme rostliny 2,5 cm nad zemí. Když košťál necháte v zemi a při řezu nepoškodíme srdéčka rostlin, za 4 - 6 týdnů rostliny obrostou novými listy k dalším dvěma i třem sklizním.

Doporučení redakce: semena salátů stárnou poměrně rychle. Po 4 – 5 letech ztrácejí klíčivost. Pro úspěšné klíčení je třeba vždy vysévat čerstvé a správně skladované osivo.