třapatka upoutá pozornost i po odkvětuRozkvetlá zahrada v zimních měsících?

Odkvetlá květenství některých rostlin vydrží v zahradě celou zimu. Zvlášť dekorativně vypadají trsy rozchodníků (Sedum spectabile), respektie rozchodníkovců (Hylotelephium). Neostříhaná zhnědlá květenství tvoří zajímavý efekt i pozdě na podzim a v zimě, dlouho po opadu sukulentních listů.



Podobně můžeme v zahradě nechat odkvetlá květenství zavinutek (Monarda), třapatovek (Echinacea), třapatek (Rudbeckia). Přes zimu zahradu oživí také odkvetlý bělotrn (Echinops), štětka planá (Dipsacus fullonum) či štětka soukenická (Dipsacus sativus) nebo ostropestřec mariánský (Silybum marianum).

zlaté kapradí se dostalo i do pohádekMezi rostliny, které lépe přezimují neostříhané patří také dračík (Penstemon), svatolina (Santolina), routa (Ruta), šanta (Nepeta), hvězdnice chlumní (Aster amellus) a kapradiny.

Některé druhy kapradin jsou stálezelené, dobře však v zahradě vypadají i ty druhy, které na zimu zatahují. Jejich listy se postupně zbarví od žluté, přes rezavou až po odstíny hnědé. Staré listy kapradin stříháme až tehdy, když se na jaře objeví nové výhony. Suché listy chrání zranitelnou část rostliny před mrazem a chladným počasím jako přirozený mulč.  

Okrasné traviny před zimou svažte

okrasné traviny před zimou svážemeZvýšená podzimní péče se vyplatí v případě okrasných travin. To proto, že mnohé okrasné trávy pocházejí z oblastí se suchou zimou a proto velmi špatně snášejí naši zimní vlhkost. Před zimou je neseřezáváme, ale jejich listy v horní třetině svážeme.

Řez okrasných travin provádíme až na jaře, před rašením. Jinak by zvlášť u větších druhů (např. pampová tráva), hrozilo, že do ustřižených dutých stébel zateče voda, která vlivem mrazu rostlinu poškodí.

Co je lepší ořezat

K rostlinám, u kterých je vhodnější na konci vegetace odstranit nadzemní části, patří například bylinné pivoňky, bohyšky (Hosta, Funkie),  denivky (Hemerocallis) či chřest (Asparagus).

Zlikvidovat bychom také měli odstranit části rostlin napadených chorobami (např. padlím).