Valašsko proslavily hlavně jaderničky, ale za pozornost stojí i další odrůdy. Vzorky jablek věnovalo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm ze své živé sbírky starých a krajových odrůd ovocných stromů. Připraveny jsou také zajímavosti o dřívějším sadovnictví, roli stromů v krajině či záchraně genofondu.



Výstavu doprovází akvarely jablek z roku 1906, jejichž autorem je Karel Fridrich, tehdejší učitel kreslení na gymnáziu ve Valašském Meziříčí.

Jadrničky (1908), Karel Fridrich, sbírky Muzea regionu ValašskoJadernička moravská se odedávna pěstuje hlavně na Moravě a ve Slezsku. První zmínka pochází z roku 1764. Tato stará moravská podzimní až zimní odrůda (konzumní zralost listopad – duben), se dodnes těší oblibě. Má šťavnaté středně velké slámově žluté plody velmi dobré kořenité chuti. Hodí se jak pro přímý konzum, tak na mošty, víno či pálenku. Pro vysokou cukernatost je výborná také na zavařování bez cukru (přesnídávky, pyré).

Pro svou oblibu na Moravě získala jadernička na tři desítky místních názvů, například vinary, jablko vinné, citronky, chocholky, chroupě kravařské, jadernička valašská, limónky, rozmarýnky, Kuhländer Gulderling, Märischer Gulderling, Schafsnase (na Odersku), Pépin de Moravie.

Místo konání: Zámek Lešná u Valašského Meziříčí

Kontakt: www.muzeumvalassko.cz

Termín: 7. – 31. 10. 2015; 9 – 16