detail květu oleandruNejčastěji se u nás pěstuje oleandr obecný (Nerium oleander). Vhodně zvolený řez pomůže k udržení pěkného vzhledu keře a zároveň podpoří kvetení. Někdy nás k řezu nutí nedostatečné prostory pro zimování. O vhodném zazimování oleandru se dočtete více v článku  Jak nejlépe zazimovat oleandr



Kdy oleandr řezat?

Oleandry kvetou na koncích nových výhonů v pozdním létě (červenec až říjen). Řez obvykle provádíme od konce léta do podzimu, méně často časně na jaře.

Kde a jak moc řezat oleandr?

  • řez vzrostlého oleandru nůžkami na živé plotyřežeme těsně nad přeslenem. Tedy místem, odkud vyrůstají u oleandru vždy tři až čtyři listy najednou. Na zkrácené větvi by měl zůstat jeden až tři přesleny. Z přeslenu pod seříznutím vyraší opět tři nové výhony, které v příštím roce vykvetou.
  • staré přerostlé větve seřízneme o třetinu, v krajním případě o polovinu. Nové výhony vyrazí během zimy, na jaře začnou rychle dorůstat a v létě bohatě pokvetou. 
  • příliš tenké či nevhodně rostoucí výhony odstraníme
  • u mladších keřů stačí vybrané výhony pouze zaštípnout – tak docílíme košatější vzhled
  • jsou-li rostliny pro přezimování příliš velké, můžeme jejich velikost zmenšit koncem podzimu. Oleandry patří k rostlinám, které velmi dobře snášejí i silný řez. Jen se musíme v takovém případě smířit s menší násadou květů

Je řez opravdu nutný?

  • pokud je oleandr dostatečně košatý a máme možnost jej pravidelně přesazovat, řez není nutný.
  • jestliže se pro řez rozhodneme je vhodné neseříznout úplně všechny výhony. Stačí, když postupně zkrátíme jen ty nejstarší. Tak si zajistíme, že nám zbudou výhony, které pokvetou.
oleandr pěstujeme jako mobilní zeleň

Pozor, oleandr je jedovatý!

Při manipulaci s oleandry mějte na paměti, že patří k nejjedovatějším rostlinám světa. Prudce jedovatá je celá rostlina včetně mléčné šťávy (latexu). Požití může být smrtelné. Proto pracujte se zvýšenou opatrností, nejlépe v rukavicích.