Bez nadsázky je možné tvrdit, že Česká republika je v rámci Evropy česnekovou velmocí. V rámci Evropské unie je registrováno 112 odrůd, z toho 22 pochází právě od nás. Více (přes 30 odrůd) je registrováno pouze ve Francii.



S nákupem sadbového časneku neváhejte

česnek paličákZahájení prodeje sadbového česneku není vázáno na nějaké konkrétní datum. Zpravidla se začíná objevovat počátkem září. Čím dříve se po něm začneme shánět, tím více si můžeme vybírat konkrétní odrůdu. Nejen podle chuti či velikosti česneku, ale především bychom měli zohlednit své pěstitelské podmínky a preferovaný čas výsadby.

Česneky se nejčastěji rozdělují na paličáky a nepaličáky. Pro zvolení vhodného času výsadby bychom však měli znát i to, zda se jedná o česnek ozimý (většina nabízených odrůd) nebo jarní (Japo, Lumír, Matin). U některých ozimých odrůd (např. Benátčan) je možná výsadba i na jaře. Z jarních je možné na podzim sázet odrůdu Lumír.

Kdo by se domníval, že česnek pro jarní výsadbu sežene na jaře, mohl by být šeredně zklamán. Všechny sadbové česneky se začínají prodávat v září, skladování do doby výsadby už si musí zajistit každý sám.

Na kila nebo na palice?

česnek nepaličákCena sadbového česneku každoročně kolísá. Vliv na ni má kvalita úrody. Například v roce 2013 stál kilogram česneku určeného k sadbě kolem 300 Kč, v roce 2014 se sadbový česnek prodával za 220 - 250 Kč, v dalších letech cena ještě o něco klesla.

Některé odrůdy česneku (např. Karel IV., Stepan) se místo na kila prodávají na počet cibulí (palic). Jedna cibule vás může vyjít na 13 – 16 Kč (od šlechtitelů + poštovné a balné), ale také na 31 Kč (v prodejně). V úvahu pro volbu správného množství sadby musíme vzít na vědomí obvyklý počet stroužků v cibuli. Zatímco Karel IV. má obvykle 5 – 6 velkých stroužků, Stepan mívá 8 – 10 drobnějších stroužků.

Obecně platí, že cena sadbového česneku může být i trojnásobně vyšší než u běžného konzumního česneku. Výhodou je, že uznaná sadba registrovaných odrůd prochází úřední kontrolou zdravotního stavu.

Kde nakupovat sadbový česnek?

  • pěstitelé/šlechtitelé - nejvíce odrůd má registrováno ing. Jan Kozák. Další nabídku sadby najdete u firem Semo, MORAVOSEED a Tagro. Pokud si budete chtít sadbu česneku objednat přímo, musíte si ji rezervovat s velkým časovým předstihem. Pěstitelé nabízejí možnost předběžných objednávek prostřednictvím svých webových stránek. V tomto případě se česnek prodává spíše na kila, což nemusí být v případě menší plochy zahrady zcela ideální varianta. Zanedbatelná není ani částka za poštovné a balné.
  • zahradní prodejny a centra – kvalitní sadba česneku se tu dá sehnat také, i když třeba jen vybrané odrůdy. Výhodou menších obchodů bývá možnost nákupu menšího množství.
  • hobby markety – vzhledem k objemu, který potřebují velké hobby markety svým zákazníkům nabídnout, se v nabídce někdy objevují i česneky z dovozu. Je-li to česnek sázíme na konci podzimuuznaná sadba, mělo by být vše v pořádku. Ne každé odrůdě však naše podmínky svědčí.
  • farmářská tržiště, výstavy – na těchto místech dochází asi nejčastěji k matení spotřebitelů. Často se prodává konzumní česnek, u kterého vám prodejce odkýve, že je "vhodný k sázení". Ano, zasadit si můžete opravdu COKOLI. Takové nákupy však zvyšují riziko zavlečení chorob. Na druhé straně na největší prodejních výstavách mívají své zastoupení i šlechtitelé.

Kdy sázet česnek?

Zatímco nákup česnekové sadby bychom neměli odkládat, na výsadbu je času ještě dost. Česnek sázíme (podle odrůdy) buď na konci podzimu (listopad až prosinec) nebo na jaře (od konce března do konce května). Více informací k výsadbě česneku (příprava půdy, hloubka výsadby, vzdálenost stroužků, prevence před chorobami) najdete v článku S podzimní výsadbou česneku nespěchejte