strašáci jako klasická ochrana z vinohradů mizí

Nejstarší metoda ochrany hroznů: strašáci

Strašáci chránící úrodu se používají v nejrůznějších koutech světa. A to jak na polích se zelím, tak s rýží či ve vinohradech. Z velkých vinohradů však postupně strašáci mizí a nahrazují je plynové plašiče. V běžné zahradě jsou však kvůli vysoké ceně, ale hlavně kvůli nepříjemnému hluku, nepoužitelné.



Jakýmsi moderním prototypem strašáka je balón s velkýma očima. Podle tvůrců splňuje to, co nejvíc ptáky odrazuje – ve větru se lehce pohybuje a má velké oči. Připomíná jim přirozené nepřátele – dravce.

Nejpracnější metoda ochrany hroznů: pytlíky

obalení jednotlivých hroznů pytlíky je pracnéZvlášť rané odrůdy révy vinné bývají ohroženy vosami a sršni. Vyhlodávají a vysávají dužninu a přitom snadno roznášejí choroby. Pokud pěstujeme pouze menší množství keřů vinné révy, můžeme dozrávající úrodu chránit vlastnoručně vyrobenými pytlíky. Jako materiál na jejich výrobu se nejvíce osvědčily staré záclony. Vhodné jsou ty z polyesterových vláken (PES), která rychle osychají. Naopak přírodní materiály se k tomuto účelu nehodí.

Jednoduchý pytlík na horní části opatříme šňůrkou, díky které jej můžeme zavázat nad hroznem. Pokud je pytlík dostatečně velký, můžeme spodní část snadno zauzlovat. Případně jej můžeme uzavřít kolíčkem či svorkou. Nevýhodou tohoto způsobu ochrany je pracnost při výrobě i zdlouhavé nasazování. Výhodná je možnost jejich opakovaného použití.

pro sítě je potřeba připravit konstrukci

Ochrana hroznů pro větší plochy: ochranné sítě

Nabídka ochranných sítí je poměrně široká. Prodávají se většinou v rolích a tak je využijí především ti, kteří pěstují větší množství révy vinné. Volit můžeme mezi ochrannými sítěmi s kratší životností (jednorázové použití) a nebo těmi, které jsou odolné vůči povětrnostním vlivům (životnost až 10 let).

Různá může být také velikost ok. Nejčastěji to bývá 25 x 25 mm. Do ceny sítí se výrazně promítá materiál. Sítě vyrobené z potravinářského materiálu nevylučují žádné škodlivé látky, které by zůstávaly na chráněných plodech.

Pro tento způsob ochrany je potřeba dostatečně pevné uchycení sítí na předem připravenou konstrukci. Výhodou při použití síťoviny je i částečná ochrana v případě krupobití.