děti pomáhání bavíDospělácké nářadí je pro děti většinou těžké a mohlo by, zvlášť pro ty menší, být i nebezpečné. V hračkářských obchodech je poměrně bohatá nabídka zahradního nářadí pro děti. Mnohdy takové sady pro malé zahradníky nabízejí i zahradní centra.



Pro nejmenší pomocníky se nejlépe hodí plastové nářadí. A pro ty trochu větší už seženete všelijaké mini-motyčky, lopatky či hrábě, které vyrábějí také klasičtí výrobci zahradního nářadí. Výhodou je, že se s nimi dá lépe pracovat. 

Ať už máte předškoláka nebo školáka, určitě se vašemu zahradnímu pomocníkovi bude hodit konev. Nejlépe plastová, která bude úměrně velká jeho věku. Tedy i když bude plná vody, aby s ní mohlo dítě snadno manipulovat.

není nad vlastní úroduK pokusnému minizáhonku můžete připravit i jakýsi zahradnický deník. Zapisovat, či spíše zakreslovat, do něj můžete společně nejen kdy jste semínka zaseli, kdy se objevily první rostliny, první květy a kdy jste se dočkali úrody, ale třeba i to, jaké jste pozorovali živočichy.

Ale i ve zbylé části zahrady jistě objevíte dost možností, kde si mohou děti zahradničení zkusit, aniž by poškodily budoucí úrodu. Samozřejmě, že na ty nejmenší je při takové "práci" potřeba důkladně dohlédnout. Jinak by se mohlo stát, že vám ze záhonu "vyplejí" i to, co tam pracně pěstujete.

První kniha pro malé zahradníkyInspiraci, co mohou děti snadno na zahradě pěstovat, najdete v knihách. Škoda, že jich v češtině zatím není mnoho. Pokud je neobjevíte v knihkupectví, zkuste se po nic poohlédnout v knihovně. První kniha pro malé zahradníky - to je publikace, kde co stránka, to námět k zajímavým zahradnickým počinům s dětmi. Více se o ní dočtete v našem článku.