Mavuň červená kvete také bíle či růžově

dlouhozobka svízelová - lišaj opylující mavuňMavuň červená (Centranthus ruber) je nenáročná trvalka vhodná pro slunná místa, která v květu dorůstá výšky 60 - 80 cm. Už od března můžeme její květy obdivovat na skalách, skalních štěrbinách, starých zdech, podél cest i na rumištích ve státech Středozemí. Odtud se později rozšířila i do dalších oblastí. U nás se pěstuje v zahradách a kvete o něco později, obvykle od května. Kvést často vydží až do zámrazu. Mavuň často roste ve starších zahradách, aniž by majitelé věděli, jak se jmenuje.



Ve Středozemí se mavuň červená používá jako léčivka, byť v současnosti se o jejích léčivých účincích pochybuje. Mavuň je oblíbená také jako kořenina v kuchyni. Mladé syrové listy se přidávají do salátů, vařené bývají součástí polévek. V minulosti se semena mavuně používala při balzamování. Mavuň je příbuzná s kozlíkem lékařským (Valeriana officinalis). Z jeho kořene se vyrábí bylinná tinktura známá jako Valeriánské kapky.

Bohatě kvetoucí rostliny lákají motýly. Právě oni mohou květy dobře svými sosáky opylovat. Nejčastěji se na mavuních objevují bělásci a babočky. Z lišajovitých motýlů pak dlouhozobka svízelová.

Jupiterovy vousy, červený kozlík nebo liščí ohon?

Vědecké jméno rodu – Centranthus – vytvořil slavný švýcarský botanik De Candolle (1778 – 1841) s ohledem na tvar a barvu květů. Poskládal jej z řeckého kentron (žihadlo, ostruhy) a anthos (květina). Pokud se na květy mavuně podíváme zblízka, nelze prodloužení připomínající ostruhu přehlédnout.

České jméno mavuň, které pro rostlinu v 19. století vybral botanik Presl, se pamatuje poměrně obtížně. Jazykovědci vznik názvu vysvětlují následovně: Presl ruské maun, které znamená kozlík (Valeriana), přejal v podobě mavuň na pojmenování blízkého rodu Centranthus. Další zajímavá pojmenování najdeme v angličtině: red valerian, spur valerian, kiss-me-quick, fox's brush, Jupiter's beard.

trsy mavuně rostou na skalách i plážích ve Středozemí

Tři způsoby, jak mavuň získat

  • předpěstovanou rostlinu můžeme koupit v zahradnictví. Brzy tak získáme pěkný kvetoucí trs. Zvlášť atraktivně vypadá kultivar Coccineus s tmavě karmínovými květy nebo bíle kvetoucí Albus.
  • ze semen, která vyséváme v březnu na záhonek. Koncem května rostliny přesadíme na definitivní stanoviště.
  • dělením starších trsů – mavuň se poměrně snadno množí dělením či kořenovým řízky. Nejvhodnější čas pro tento způsob množení je jaro.