nabídka kultivarů paprik je opravdu velmi širokáPaprika je fajnovka. Nejen že si potrpí na vyšší teploty a vzdušnou vlhkost, ale zvlášť nemá ráda průvan, velké výkyvy teplot a vláhy. Nejen, že špatně snáší střídání teplých a studených období, ale nesvědčí jí ani větší výkyvy teplot mezi dnem a nocí.



Není se jí co divit - její původní domovinou jsou subtropické oblasti Střední Ameriky. Semena papriky byla objevena v lidských sídlech datovaných na území Mexika do 7. tisíciletí před naším letopočtem. Dnes rozlišujeme dvě odrůdové skupiny papriky roční (Capsicum Annuum):

  • papriky kořeninové – mají protáhlé špičaté plody a jejich zralé suché oplodí se mele na koření.
  • zeleninové papriky - mají podstatně větší a různotvárnější plody, jejich oplodí může být až 1 cm tlusté. Od kořeninových se oddělily teprve v 18. století. Odrůdy zeleninových paprik se rozdělují ještě na sladké a pálivé.

V Evropě se "paprikovou velmocí" stalo Maďarsko, rozšířené je její pěstování také ve Španělsku. Česká republika ideální podmínky pro pěstování paprik nemá - je na severní hranici venkovního pěstování paprik. Přesto je i u nás pěstování paprik velmi oblíbené. Svědčí o tom i stále se rozšiřující nabídka odrůd, které jsou vyšlechtěné právě pro naše podmínky. Samostatnou kapitolou jsou okrasné papričky, které většinou nejsou vhodné ke konzumaci. O nich více v článku Papričky pro užitek nebo na parádu?

Je možné pěstovat papriky i bez skleníku?

hydroponické pěstování paprikAno, ale není to v našich zeměpisných šířkách snadné. To nejdůležitější, co potřebují všechny odrůdy, je teplo a vlhko. Ideální prostředí pro pěstování paprik představuje skleník nebo fóliovník. Venku je možné pěstovat pouze méně choulostivé odrůdy, např. papriky s tenkou dužninou, případně můžeme jednotlivé papriky chránit fóliovými kryty. Venkovní (tzv. polní) pěstování je úspěšné jen v teplých oblastech na slunných a chráněných polohách.

Některé odrůdy papriky roční můžeme pěstovat v nádobách na balkonech či terasách. Pro takový způsob pěstování se hodí např. odrůda Amy (smetanově bílé plody) nebo Hamík (oranžové plody). Prostor, kde chcete papriky pěstovat, by neměl být orientovaný na sever. Pro svůj růst papriky potřebují dostatečně hluboké nádoby o průměru nejméně 25 cm.

Jak moc a často papriky zalévat?

Univerzální pravidlo neexistuje. Musíme vzít v úvahu prostor, kde papriky pěstujeme i aktuální vývoj počasí. Platí, že papriky vyžadují poměrně velké množství vody po celou dobu vegetace.

Mezi jednotlivými intervaly je potřeba ponechat půdu dostatečně proschnout, aby kořeny měly přísun vzduchu. Jinak by mohlo dojít k černání kořenových špiček. Nejvíce vláhy potřebuje rostlina v době tvorby plodů.

Je nutné papriky zaštipovat?

Při pěstování zeleninové papriky se doporučuje zaštípnout koncový vrchol. Rostlina se pak více rozkošatí a přinese bohatší úrodu. Pokud z rostlin koncový pupen odstraníme, můžeme počítat se sklizní až o 20% vyšší. Zaštípnutí provádíme když je paprika vysoká přibližně 30 cm.

V jaké teplotě papriky pěstovat?

Papriky jsou na teplotu náročnější než rajčata. Optimální teplota pro jejich pěstování se pohybuje mezi 16 – 20 °C v noci a 24 – 28 °C ve dne. Při vzdušné teplotě 10 °C zastavují papriky svůj růst. Teploty pod 14 °C  a nad 30 °C jsou extrémní. Proto při vyšších teplotách větráme. Nesmíme však zapomenout, že paprika špatně snáší průvan. Ideální větrání je tedy horní.