ultramarínová modř nádob skvěle kontrastuje s červení muškátů a begóniíNemusíte být zahradním architektem, abyste dokázali nápaditě osvěžit jinak nudný kout. Stačí dodržet pár základních pravidel. Zatímco dvě stejně veliké a stejně osázené nádoby dokáží umocnit linie formálně pojaté zahrady, kontrasty barev a velikostí sluší zahradám neformálním.



Kontrasty barev, struktur i velikostí

Barvu i tvar nádob volíme s ohledem na prostor, kam rostliny umístíme. Rostliny s nádobami by se měly spíše doplňovat, než si konkurovat. Téměř všude velmi dobře vypadají nádoby z neglazované terakoty, ať už hladké nebo jemně plasticky zdobené.

Různě vysoké nádoby sjednotíme osázením stejnou rostlinou. Velmi dobře poslouží například převislé muškáty – dlouho a bohatě kvetou a vytvářejí přirozené převisy přes okraje nádob.

Naopak v případě shodně velkých nádob zvolíme rostliny různých barev a struktur. Na snímku se zdařile doplňuje stříbřitý drátovec, sytě zelená levandule s fialovými květy a vřesovec.

Glazované nádoby si svou výrazností přímo říkají o vysazení kontrastně barevných rostlin. Na posledním snímku vidíte, jak nádherně ladí ultramarínová glazura se zářivě červenými květy hlíznatých begónií a pelargonií (vzpřímených muškátů). Všechny ostatní rostliny už jen celou kompozici doplňují (bíle kvetoucí lobelka, stříbřitý starček přímořský).

drátovec, levandule a vřesovec