Děti asi nejvíce ocení panáčky z květináčů, ale zhotovit můžeme i zvonkohru či originální věnec se sukulenty. Samozřejmě, že mnozí mají někde v kůlně nemalou sbírku starých květináčů. Pro zhotovení dekorací je však vhodnější koupit květináče nové, nejlépe neglazované keramické.



panáček z květináčůFigurka z květináčů aneb pan Květináč

Na začátku se rozhodneme, jak velká výsledná figurka bude. Kreativní dílny nabízejí celé sety na výrobu panáčků z květináče, včetně potřebných doplňků. To se hodí spíš jako dárek pro tvořivé děti. Někdy jsou však tyhle sady natolik vyumělkované, že výsledek si příliš nezadá se zahradními trpaslíky.

Pokud se rozhodnete pro vlastní tvorbu, můžete se inspirovat fotografií. K výrobě panáčka, který by mohl být osobitým maskotem zahradníků, potřebujete různě velké květináče a dostatečně pevný provaz na jejich spojení.

Nejprve si načrtneme, jak by měl asi panáček vypadat. Podle místa, kam jej budeme chtít usadit zvolíme velikost a počet květináčů. Děti se rády zapojí do výzdoby hlavy. Ideální je nakoupit všechny květináče najednou. Tak si při nákupu můžeme aspoň orientačně vyzkoušet, zda máme všechny potřebné prvky.

Pro vyzdobení květináče se nejlépe hodí akrylové barvy. Drobné ozdoby můžeme snadno připevnit tavnou pistolí. Malé květináče snadno spojíme lýkem, ale v případě těžších nádob je bezpečnější použití silnějšího provázku. Vlasy báječně nahradí zelenec (Chlorophytum), nejlépe jeho nejčastěji pěstovaný kultivar Vitatum. Tedy ten, který má bílé pruhy uprostřed listů.

Květináčová zvonkohra

zvonkohra z květináčůZáleží na prostoru a naší nápaditosti. Buď se můžeme inspirovat fotografií a vytvořit závěs z většího počtu květináčů. V takovém případě je dobré vybrat květináče zajímavých tvarů a rozdílné velikosti. Pro jejich spojení můžeme místo provázku použít řetízek. Dobře však bude vypadat i hrubé přírodní vlákno, např. sisalový provaz.

Pokud máme pro zvonkohru pouze menší prostor (v bytě, na terase či balkoně), zhotovíme ji z jediného květináče. Ten můžeme vyzdobit akrylovými barvami tak, aby ladil s okolím. Pro výzdobu květináče můžeme použít i tzv. ubrouskovou techniku (decoupage). V takovém případě budeme potřebovat i speciální lepidlo, papírové ubrousky s příslušnými motivy a krakelovací lak. Díky němu získá květináč „popraskaný“ vzhled.

Vnitřek zvonkohry, tedy to co se u zvonů nazývá srdce zvonu, můžeme vytvořit buď z prodávaných setů pro zvonkohry. Většinou se prodávají sety tří tyčinek různé délky a průměrů. Nejkratší tyčky jsou dlouhé 4, 5, a 6 cm, nejdelší 12, 14 a 16 cm. Pokud dáváme přednost přírodním materiálům, můžeme použít místo kovových tyčinek bambus odpovídající velikosti.

netřesky a nízké rozchodníkyVěnec z květináčů a sukulentů

Milovníci miniatur se mohou poohlédnout po květináčích těch nejmenších průměrů. Za pomoci tavné pistole a provázků s nimi snadno přizdobí proutěný věnec podobně jako na úvodní fotografii tohoto článku. Velikost květináčů vybíráme s ohledem na velikost věnce.

Pak už zbývá najít a vysadit vhodné nenáročné rostliny. Asi nejlépe se pro tento účel hodí sukulenty, například netřesky (Sempervivum) či nízké rozchodníky (Sedum). A originální výzdoba, kterou můžete snadno zavěsit na oblíbené místo v zahradě, je na světě.