tařice skalníInspirace pro vaši skalku

Kluby skalničkářů - pokud to s budováním skalky myslíte vážně, velmi cenné rady získáte od zkušených skalničkářů. Sdružují se do specializovaných zájmových organizací - klubů skalničkářů. Kontakty na 13 nejaktivnějších klubů najdete na webu www.skalnicky.cz.  V jejich názvech, pochopitelně, defilují především jména oblíbených skalniček – Campanula, Primula, Adonis, Protěž, Erica, Iris, Soldanella.



Výhodou těchto klubů je, že sdružují významné pěstitele, odborníky a specialisty v oboru stejně, jako začátečníky, běžné zahrádkáře i laiky. V průběhu roku pořádají přednášky, besedy, výstavy a pěstitelské burzy.

hvězdnice alpskáPro své členy připravují výlety do zahrad významných skalničkářů. Některé kluby organizují také pravidelné zahraniční zájezdy do horských oblastí Evropy se zajímavou květenou. Dalším bonusem pro členy těchto klubů bývají velmi obsáhlé knihovny se zaměřením na pěstování skalniček.

Příroda umí skalky nejlépe

Hlavní inspiraci pro budování skalky můžete objevovat v přírodě. Zkuste si při výletech pozorněji všímat druhů a rozmístění hornin. Důležitá je také orientace bohatě kvetoucích svahů. Množství inspirace najdete v Českém středohoří.

Mimořádně atraktivní je například Národní přírodní rezervace Bořeň. V přirozeném prostředí tu můžete obdivovat hvozdík kartouzek, bohaté polštáře mateřídoušky, různé druhy kvetoucích trav, tařici skalní či hvězdnici alpskou, která si pro svůj vzácný výskyt v našich zemích vysloužila přezdívku bořeňská astra.

Zkuste skalku nanečisto

nízké kobercové floxyBudování skalky je dlouhý proces. Ne každý má tu trpělivost a časové možnosti věnovat péči nejnáročnějším skalničkám. Proto je ideální začít něčím menším. I na zdánlivě obyčejných rostlinách si můžete vyzkoušet, kde se jim daří lépe a kde spíše strádají.

Připravili jsme pro vás seznam rostlin, s kterými můžete budování skalky zkusit. Jsou to nenáročné a snadno dostupné druhy. Často stačí poprosit o odkopek někoho v sousedství. Pěstitelé většinou velmi neradi rostliny vyhazují, ale čas od času musí některé druhy usměrnit, aby se nerozrůstaly na úkor méně bujných kultivarů. Až uvidíte, čemu se u vás daří a co se vám líbí, můžete se pídit po kultivarech s odlišně zbarvenými květy či listy.

  • tařice skalní (Aurinia saxatilis či Alyssum saxatile) – žlutá
  • tařička (Aubrieta) – růžová, fialová, bílá
  • iberka vždyzelená (Iberis sempervirens) známá též jako štěničník – bílá
  • mateřídouška (Thymus) – fialová, růžová
  • hvězdnice alpská (Aster alpinus) - fialová, bílá, růžová, světle modrá, purpurová
  • flox, plamenka (Phlox subulata) – růžová, bílá, světlečervená
  • lomikámen Arendsův (Saxifraga x arendsii) – bílá, růžová, červená
  • kostřavy (Festuca) – okrasné především sivozeleným zbarvením listů
  • netřesky (Sepervivum) – různé druhy atraktivní především stavbou rostliny
netřesky  kostřava  iberka vždyzelená známá jako štěničkník