Kopr vonný (Anethum graveolens) je dobře známá rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Většinou se pěstuje jako koření, ale využívá se i jako léčivá rostlina či zelenina. Obvykle dorůstá až metrové výšky, ale existují i méně vzrůstné odrůdy (do 40 cm výšky), které se hodí pro pěstování v nádobách na terasách či balkonech (např. Compact MINI).



Kopr v roli ochránce zeleniny

kopr jako dobrý soused okurekVe smíšených kulturách kopr oceníme především jako přirozený odpuzovač dřepčíků a bělásků zelných. Dobře se snáší s celou řadou zelenin, některé může díky svým účinkům před škůdci chránit. Kopr není potřeba najednou v takovém množství, abychom jej museli vysévat do samostatných záhonů. Bez problémů jej můžeme pěstovat i v záhonech smíšených.

Pro inspiraci přinášíme širokou škálu rostlin, kterým sousedství kopru nevadí, respektive jim prospívá (řazeno abecedně): brambory, celer, cibule, červená řepa, fazol keříčkový, fazol tyčkový, hlávkový salát, hrách, chřest, kapusta, kedluben, mrkev, okurka, okurky, rajče, ředkev, salát česáček, vodnice, zelí. Bez obav můžeme kopr vyset také do jahodového záhonu.

kopru to sluší na květinovém záhonu i ve vázeNěkteré kořeninové byliny ovlivňují vůni sousedních plodin. U kopru se to nejvíce osvědčilo v případě sousedství s cibulí, červenou řepou a hrachem.

Kopr mezi květinami

Kopr můžeme úspěšně pěstovat nejen v zeleninové části zahrady, ale také jako letničku ve smíšených květinových kulturách. V zahradách budovaných v přírodním duchu jej můžeme nechat semenit v blízkosti trav, kopretin, okrasných česneků, pupalek či růží. Díky své výšce a jemným lístkům snadno upoutá pohled návštěvníků. Pokud jej necháte na záhoně dozrát, bude se snadno semenit i v dalších letech.

Velmi atraktivně vypadají okolíky kopru v letních květinových aranžmá. Do čerstvých kytic okolíky stříháme zelené, naopak pro aranžmá ze suchých květin necháme květenství uzrát.