Nejznámějším aromatizovaným cukrem světa je vanilkový cukr. Jeho klasická podoba se připravuje mletím přírodní vanilky s krystalickým cukrem. S ohledem na vysokou cenu vanilkových lusků se však mnohem častěji používá náhražka - synteticky vyráběný vanilín. Ten je přibližně 500x levnější než přírodní surovina.

Příprava cukru s vůní šeříku je velmi snadná. Zvládnou ji i ti, kteří nemají žádné kulinářské zkušenosti. Potřebujeme pouze tři věci:

  • cukr krystal - čím jemněji mletý cukr zvolíme, tím lépe se prosype skrz květy.
  • vzduchotěsnou nádobu – velmi vhodné jsou nádoby se zabroušeným hrdlem a zátkou (prachovnice), zvlášť ty z tmavého skla.
  • nejlépe se hodí květy šeříku obecnéhokvěty šeříku – někdo doporučuje pro kulinářské využití květy co nejtmavších kultivarů. Pro přípravu voňavého cukru je však nejdůležitější vůně. Přednost dáme nejvoňavějším květům šeříku obecného (Syringa vulgaris). Nevýhodou jsou drobné kvítky. Ale pokud nechystáme několik kilogramů voňavého cukru, pak jistě pár okvětních lístků zvládneme ručně otrhat.

Pro přípravu aromatizovaného cukru můžeme vylomit pouze květenství, není třeba lámat celé větve. Někdo doporučuje před použitím květy důkladně oprat a osušit, jiní používají květy čerstvě utržené. Trhat bychom je však nikdy neměli po dešti, abychom se vyhnuli jejich nadměrné vlhkosti.

Na dno dobře vymyté a vysušené vzduchotěsné nádoby nasypeme vrstvu cukru. Na ni nasypeme pečlivě otrhané květy šeříku. Neměly by obsahovat žádné příměsi (zbytky větviček, kalichy, listy). Vrstvy cukru střídáme s květy šeříku. Sklenici naplníme po okraj a necháme uležet, nejlépe v tmavém a suchém prostředí.

Vhodné je celou směs 1 – 2x denně protřepat. Již za několik dní získáme cukr s typickou šeříkovou vůní. Pak už zbývá jen cukr prosít a kvítky šeříku z něj odstranit. Prosetý cukr uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v tmavém prostředí. Připravený cukr můžeme přesypat do menší nádoby, kterou přizdobíme originálním ručně malovaným štítkem a originální dárek vlastní výroby je na světě.

Další rostliny, kterými můžeme podobným způsobem aromatizovat cukr:
Poznámka: pro kulinářské účely používáme zásadně květy či plody bez chemického ošetření

  • vanilkové lusky
  • pomerančová kůra
  • citronová kůra
  • okvětní lístky růží
  • listy vonných pelargonií
  • květy levandule
  • listy máty
  • zrnka kávy
  • kokos