kultivar chejru vonnéhoChejr vonný (Cheiranthus cheiri) patří k rostlinám, které mnozí znají od vidění, ale nedovedou je bezpečně pojmenovat. Lidových názvů má hned několik: trýzel vonný, hořčičník, žlutá fiala, zimní fiala. Velmi podobný je chejr sibiřský (Cheiranthus allionii), jehož sytě oranžové květy rozkvétají o něco později (květen, červen).



Chejr vonný je krátkověká trvalka, kterou u nás nejčastěji pěstujeme jako dvouletku. Snadno se semení – stačí nechat dozrát semena a včas vyjednotit vysemeněné rostliny a vysadit na konečné stanoviště. Pravidelné odstraňování odkvetlých květů výrazně prodlouží dobu kvetení. 

Chejr pochází ze Středozemí. Na jaře (od konce dubna) rozkvétá množství voňavých květů, jejichž povrch připomíná samet. Dlouhá květenství se hodí i k řezu. Květy chejru vonného bývají nejčastěji žluté nebo zlatožluté. Ale existují i kultivary kvetoucí oranžově, hnědě, červeně až červenohnědě.

chejr vonný zakryje i méně vzhledná místa

Stanoviště pro Chejr vonný

balkon – díky chejru můžeme mít bohatě kvetoucí balkon i v době, kdy většina klasických balkonovek teprve nabírá dech. Pro tento účel jsou vhodné nižší kultivary. Ty je možné úspěšně pěstovat v nádobách (v zimním období je chráníme před mrazy).

střešní zahrada – chejr vonný je velmi nenáročná rostlina milující slunce a tak se mu velmi dobře daří i na střešních zahradách.

kamenné či cihlové zídky - ne náhodou získal chejr přezdívku wallflower. V kamenitých zídkách roste velmi dobře a navíc tam i náramně pěkně vypadá.

nevzhledná zákoutí – pokud potřebujeme zakrýt méně vzhledná místa, volíme vyšší kultivary chejru. Když mladé rostliny včas zaštípneme, dosáhneme bohatého větvení a skutečně mohutných keřů. Jen bychom je neměli před zimou zapomenout svázat. Jinak větší množství sněhu křehké větvičky poláme. Podobně je třeba věnovat zvýšenou pozornost chejru v období silných dešťů a za větrného počasí.