narcisy a hyacinty si nevadíNa snímcích nabízíme několik zajímavých aranžmá. Většina narcisů kvete žlutě, některé kultivary mají krémovou či bílou barvu. Pokud toužíme po pestřejší kytici, můžeme narcisy zkombinovat s hyacinty. Ty se s narcisy snášejí relativně dobře.



Dále pak můžeme využít řadu sezónních květin. V takovém případě však necháme narcisy vypustit co nejvíce slizovité tekutiny. Postavíme je na 24 hodin samotné do nádoby s přibližně 10 cm vody. Sliz se ze stonků aspoň částečně vyplaví. Pak již konce stonků nezkracujeme.

Takto ošetřené narcisy můžeme ve váze kombinovat s tulipány, šeříky, modrými jarními irisy, pomněnkami či modřenci. Jako zeleň můžeme s úspěchem využít např. rašící větvičky břízy, vrbové větvičky s kočičkami nebo stálezelený buxus (zimostráz). Pokud nám nějaká barva v kytici chybí, snadno ji doplníme výraznou mašlí.

Podobně jako tulipánům, sluší i narcisům nádoby z nejrůznějších materiálů. Nemusí to být jen sklo, keramika či proutí, ale třeba i pozinkovaná konev. Nabízíme i poněkud svérázné řešení pro aranžmá narcisů a tulipánů – každý květ vložíme do samostatné lahvičky s vodou a pak nemusíme vůbec na nic čekat.

Jak uchovat narcisy ve váze co nejdéle

  • samozřejmostí je zcela čistá váza
  • nádobu naplníme studenou vodou, ta udrží stonky čerstvé a svěží
  • pravidelně kontrolujte stav vody ve váze. Měla by být čerstvá a v dostatečném množství. Jakmile dojde k jejímu vyčerpání, začnou narcisy rychle vadnout. 
  • životnost květů ve váze prodloužíte přidáním vhodných živin. Obvykle se prodávají v balení určeném do 0,5 litru vody, běžně jsou ke koupi v květinářstvích či zahradnických potřebách. 
  • délku kvetení ovlivní skutečnost, zda jsme narcisy uřízli ve sklizňové zralosti. Narcisy (Narcissus) je nejlépe řezat tehdy, když mají dobře vyvinutá poupata a prasklý zelený toulec, který poupata chrání. V tomto stavu se květy velmi dobře přepravují, nehrozí nebezpečí jejich poškození.

 nádoba s narcisy je zamaskovaná proutím     narcisy ve džbánu s modřenci a pomněnkami 

tulipány a narcisy spolu, přesto každý zvlášťSliz, tajná zbraň narcisů

Při manipulaci s řazanými narcisy musíme dávat pozor na slizovitou tekutinu, která vytéká ze stonků. Tato tekutina způsobuje vadnutí květů jiných druhů květin ve váze, citlivějším osobám může přivodit podráždění pokožky (kožní dermatitidu). Nejlépe, když při manipulaci s řezanými květy použijeme rukavice.

Jak narcis ke svému jménu přišel

Rodový název narcis (Narcissus) má původ v řeckém Narkissos. V řecké mytologii se takto jmenoval syn říčního boha Kéfísa a nymfy Leiropé (někdy též uváděn jako syn pastýře Endymióna a bohyně Měsíce Seléné). Příběh krásného mladíka, který se zalíbil sám sobě, skončil tragicky. Pohrdal láskou krásných žen i nymf, až se jej bohové rozhodli potrestat. Tak dlouho pozoroval svůj vlastní obraz ve vodní hladině, až se utopil. Jeho tělo prý však nikdo nikdy nenašel, jen na místě jeho smrti vykvetl žlutý květ. Proto se v antickém Řecku narcisy staly symbolem smrti.