Kolik barev má pomněnka?

červené tulipány a modré pomněnkySice se mluví o tom, že má někdo pomněnkově modré oči, ale existují také kultivary pomněnky lesní (Myosotis sylvatica) kvetoucí bíle, růžově či fialově. Velmi atraktivně působí kultivary s intenzivně modrými květy, které bývají v nabídce semenářských firem označené jako indigo, ultramarine. Pomněnky se pěstují jako dvouletky. V červnu a červenci prvního roku se vysévají, aby pak na jaře dalšího roku rozkvetly. Výhodou je, že se snadno množí samovýsevem. Pak stačí vysemeněné rostliny včas umístit tam, kde se nám budou nejvíce líbit.



Květy pomněnek vynikají ve větším množství. Patří také mezi velmi šikovný doplněk tulipánových výsadeb. Zatímco pomněnky tvoří jakési přízemní patro, množství jejich drobných kvítků korunují výrazné květy tulipánů. Dobu kvetení záhonu tímto osázením výrazně prodloužíme. Nižší kompaktní trsy pomněnek můžeme využít také do truhlíků či nádob, případně jako lem záhonů.

Na skalkách se vzácně pěstuje pomněnka alpinská (Myosotis sylvatica). Ve volné přírodě roste na skalách a sutích, častěji na vápenci, v pásmu od hor až do alpínského stupně, až do výšky 2 750 m n. m. Pokud byste si o tento druh chtěli svou skalku rozšířit, buďte při nákupu velmi obezřetní. Pod tímto označením se u nás prodávají velmi často semena kultivarů pomněnky lesní. Kdo, kdy a proč takové zmatení způsobil, netušíme. Nejspíš nějaký semenářský šotek.

pomněnkovec je okrasný nejen květy, ale i listy  pomněnkovec s atraktivními listy

Pomněnkovec - trvalka dvou tváří

Pomněnkovec velkolistý (Brunnera macrophylla) patří k rostlinám, které vás okouzlí nejen svými květy (duben, květen), ale také listy. Zvlášť atraktivní jsou kultivary Jack Frost a Langtrees, které vynikají stříbřitě panašovanými srdčitými listy. Prostor, na který tuto půdopokryvnou trvalku vysadíte, tak bude od jara až do podzimu atraktivní. Zvlášť dobře se pomněnkovci daří v podrostu listnatých stromů – miluje polostín a hlubokou humózní půdu.

pupkovec kappadocký, kultivar Starry Eyes

Pupkovec vysaďte ke kapradinám

Pupkovec pro svou podobnost s pomněnkou bývá někdy označován jako vytrvalá pomněnka. Nejčastěji se pěstují dva druhy – pupkovec jarní a pupkovec kappadocký, které kvetou od dubna do května. Pupkovec jarní (Omphalodes verna) kvete hojným počtem drobných kvítků. Podobně jako pomněnkovec dává přednost chladné vlhčí zemině. V našich zahradách se tato rostlina pěstuje již od 16. století.

K nejoblíbenějším druhům patří stálezelený pupkovec kappadocký (Omphalodes cappadocica). Jeho kultivar Starry Eyes má modré květy s bílým lemováním. Pupkovce patří mezi půdopokryvné trvalky. Vysadit je můžete například v sousedství kapradin.