mladá rostlina okurkyOkurka (Cucumis sativum) patří do čeledi tykvovitých rostlin (Cucurbitaceae). Je tedy příbuzná s tykvemi, melouny, ale také třeba s exotickým kiwanem. Jak dokládá Český jazykový atlas, na většině území Čech je tahle zelenina známá jako okurka. Na jižní Moravě se však pěstují oharky, ve Slezsku ogurky, ale jsou i místa, kde pěstují okůrku či okurek. Podle toho, jak lidé okurkám říkají, můžete snadno odhadnout, odkud pocházejí.



Podle dalšího využití dělíme okurky na nakládačky (pěstují se pro drobnější plody, které se sterilují) a salátovky (jejich plody dorůstají větší délky a konzumují se čerstvé, nejčastěji jako salát). Okurky patří mezi plodiny velmi náročné na živiny. Vyžadují bohaté hnojení uleželým chlévským hnojem. Takové plodiny označujeme jako plodiny I. trati.

Jak začít pěstovat okurky?

Pokud si celý proces chcete co nejvíce usnadnit, kupte si v květnu předpěstovanou sadbu. Pěstitelé nabízejí hrnkované sazenice okurek nejen v zahradnických centrech, ale také na specializovaných zahrádkářských výstavách a farmářských trzích.

Chcete-li mít volbu zcela ve svých rukou, poohlédněte se po ideální odrůdě, která bude splňovat nejen požadavky na to co chcete pěstovat (okurky nakládačky nebo salátovky), ale také zohlední vaše pěstitelské podmínky. Okurky patří k rostlinám, které jsou velmi náročné na teplo a vysokou vzdušnou vlhkost. V méně příznivých oblastech je proto vhodnější je pěstovat ve fóliovnících, pařeništích či sklenících.

Která okurka je ta pravá?

okurky patří k nejčastěji pěstovaným zeleninámVe státní odrůdové knize pro rok 2014 je zapsáno pět desítek hybridních odrůd okurek nakládaček a na tři desítky odrůd okurek salátovek. Hybridní okurky mají větší násadu samičích plodů a tudíž více plodí. Nehybridní odrůdy postupně vymizely a nahradili je kříženci partenokarpického typu (tedy takové, které plodí i bez opylování). Nejvíce druhů nabízejí šlechtitelské firmy SEMO Smržice, Moravoseed Mikulov. Zatímco zmíněné firmy mají ve své nabídce široký sortiment osiv, Ing. B. Holman z Bzence se úzce specializuje pouze na okurky.

Velmi důležitým kritériem pro výběr správného osiva je odolnost (rezistentnost) k nejzávažnějším chorobám. K těm patří CMV (Cucumber mosaic virus) zvaná okurková (virová) mozaika, ZYMV (Zucchini yellow mosaic virus) známá jako cuketová mozaika, padlí (Erisiphe cichoracearum) a plíseň okurková (Pseudoperenospora cubensis).

U nakládaček můžete volit mezi hruboostnými a jemnoostnými odrůdami. Zatímco jemnoostné odrůdy se hodí především do teplých "okurkových" oblastí, hruboostné odrůdy ocení především ti, kteří mají méně příznivé podmínky pěstování. Hruboostné okurky totiž mnohem lépe snášejí náhlé prudké poklesy nočních teplot v období sklizní.

Dále můžeme vybírat také podle ranosti (velmi rané, rané, polorané, polopozdní) nebo vzrůstnosti (méně vzrůstné, středně nebo intenzivně rostoucí). 

Na co všechno se je třeba dát pozor při nákupu semen, shrnuje článek Než se vypravíte nakupovat semena