Žádné univerzální "jediné správné" řešení neexistuje. Představíme vám nejčastěji využívané postupy. Nejlépe, když si vyzkoušíte, která varianta je pro vaše potřeby nejvhodnější:



substrát pro výsevy a předpěstování rostlinkomerční substrát pro výsev a množení – má speciální strukturu, která je určena pro klíčení semen, k přepichování mladých rostlin, k zakořeňování řízků, k předpěstování sadby květin i zeleniny a vegetativnímu množení rostlin. S ohledem na nízký obsah živin se nehodí pro dlouhodobé pěstování. Někteří výrobci jej nabízejí obohacený perlitem a houbami, které potlačující původce významných houbových onemocnění. Výhodou je možnost nákupu menšího balení, pokud nemáme příliš velké pěstitelské zázemí.

vlastní výsevní substrát – toto řešení upřednostňují ti, kteří potřebují větší množství substrátu. Směs se míchá z vyzrálého kompostu, rašeliny, perlitu a křemičitého písku. Perlit pěstební substráty provzdušní, stabilizuje vlhkost v půdě, zlepšuje využívání hnojiv a přispívá k dobré kondici pěstovaných rostlin.

výsev do perlitu – v hrubém perlitu můžeme předpěstovat sadbu kedluben, salátů, paprik, rajčat, ale i květin. Zvlášť dobře se v něm množí kaktusy a cykasy. Velkou výhodou používání samotného perlitu je sterilní prostředí. Před výsevem perlit dostatečně navlhčíme, pak už vodu doplňujeme spodem (podmokem). Když rostliny povyrostou (přibližně za 14 dní), přesadíme je do vhodného substrátu pro další předpěstování.

Odkud perlit pochází?

hrubý perlit používáme samostatně nebo ve směsiPerlit je tepelně zpracovaná vulkanická hornina (amorfní křemičitan hlinitý sopečného původu, který řadíme ke kyselým vulkanickým sklům). Při dosažení teploty 850–900 °C měkne a vázaná voda se uvolňuje a působí rozpínání materiálu. Nárůst objemu je sedmi- až patnáctinásobný.

Pro svou nízkou hustotu a díky své nízké ceně má perlit široké využití:

  • ve stavebnictví se přidává do lehkých omítek, malt, izolací, stropních tvárnic a filtrů.
  • v zahradnictví se perlit používá jako doplněk půdy nebo samostatně jako médium pro hydroponii nebo při množení rostlin řízky. Perlit má vysokou schopnost absorbovat a uchovávat vodu. Podle potřeby můžeme volit jemnou či hrubší frakci perlitu. Protože perlit neobsahuje žádné živiny, musíme je rostlinám při dlouhodobějším pěstování (např. v hydroponii) přidávat.