Výstava probíhá od 3. března do neděle 12. března v Empírovém skleníku v Královské zahradě na Pražském hradě. Historický empírový skleník byl postaven okolo roku 1820. V roce 2012 prošel celkovou rekonstrukcí a modernizací. V archiváliích je zpočátku zmiňovaný jako Zwinger (tj. stejně jako komplex zámeckého charakteru v německých Drážďanech). Ačkoli stavba svým stylem připomínala oranžérii, sloužila jako skleník, do kterého se na zimu ukládaly citrusy, ananasovníky, granátovníky, palmy, vavříny a jiné cizokrajné hrnkové rostliny včetně kamélií, které byly v létě pěstovány v zahradě. Na oranžerii západním směrem navazuje mladší skleník (pařník), který byl přistavěn po polovině 19. století.

Květinová výstava poskytuje jedinečnou příležitost propojit krásu nepřeberného množství rozkvetlých cibulových a hlíznatých rostlin s významnou tereziánskou epochou přestavby Pražského hradu. Skleník nabízí záplavu rozkvetlých narcisů více než čtyřiceti odrůd, speciálně přirychlených hradními zahradníky pro tuto akci. Převážně žluté květy narcisů doplňují tulipány, hyacinty, modřence, kosatce a mnoho dalších. Letos mohou návštěvníci nejen obdivovat úchvatnou krásu pestrobarevných květin, ale mají navíc i možnost obrátit se s konkrétními dotazy ohledně pěstování různých rostlin na skutečné odborníky a zahradnické mistry.

Mistrovská práce hradních zahradníků poskytne skutečné potěšení všem milovníkům přírody, zahradní architektury i historických souvislostí.

Místo konání: Empírový skleník v Královské zahradě Pražského hradu, Praha 1
                      Vstup na výstavu Předjaří v královské zahradě je z ulice U Prašného mostu brankou ve Lvím dvoře

KontaktPředjaří v Královské zahradě

Termín: 3. – 12. 3. 2017, 10:00 – 17:30 hod., vstupné 20,- Kč